POŠAST Z GORENJSKE

Iskani pedofil igra poker

Objavljeno 12. februar 2019 18.30 | Posodobljeno 12. februar 2019 19.10 | Piše: Boštjan Celec

Gorenjec Joža Šmit korak pred avstralskimi policisti. Slovenija ga išče s tiralico, v Melbournu po igralnih salonih.

Nekoliko novejša fotografija Gorenjca iz Vrbe
MELBOURNE – Iskanju človeka, ki krasi najstarejšo slovensko mednarodno tiralico, so pri avstralski zvezni policiji (AFP) očitno posvetili precejšnjo pozornost. In čeprav se zdi, da so mu policisti v okolici Melbourna že nekaj časa tik za petami, je 58-letni Joža Šmit iz Vrbe na Gorenjskem vselej korak ali dva pred njimi.
image
Fotografija s slovenske tiralice

Zvezni agent Jesse Whyte je za melbournski visokonakladni časnik Herald Sun (več kot 1,2 milijona bralcev) zdaj potrdil, da Šmit od leta 2000 najverjetneje res živi v zvezni državi Victoria, Slovenija pa ga išče z Interpolovo tiralico.
 

Najraje igra poker


Njegovo iskanje je bilo v naši državi razpisano davnega 15. novembra 2001. A tedaj ko so hoteli proti njemu izpeljati postopek zaradi spolne zlorabe otrok in razpečevanja otroške pornografije, je nazadnje v Kranju stanujoči Šmit že izpuhtel iz države.
Šmita nekateri lastniki igralnic dobro poznajo, tudi lokalni prebivalci so pritrdil, da so ga videvali.


Da je najverjetneje v njihovi državi, je avstralske zvezne policiste pred nekaj leti obvestil Interpol, ti pa odtlej vsake toliko časa zaprosijo javnost, naj jih takoj obvesti kdor koli, ki ima stik z morebitno družino iskane osebe, kdor bi vedel, kje je ta oseba, ali ima njeno svežo fotografijo.

»Joze Smit ali Joza Smit ali Joseph Smit morda živi in dela v zahodni Avstraliji, Slovenija pa ga išče zaradi zlorabe otrok. AFP potrebuje informacijo, kje živi, saj je bila proti njemu julija 2017 podana zahteva za aretacijo zaradi izročitve Sloveniji,« so sporočili policisti, ki ljudem svetujejo, naj se Šmitu ne približujejo, saj velja za nevarno osebo.
Po prvih informacijah, ki so jih zbrali zvezni policisti, naj bi v Avstraliji živel nelegalno, kot rudar naj bi delal v zvezni državi Queensland ali v Novem Južnem Walesu. Ker so imeli o njem le zelo staro fotografijo, so Avstralci celo izdelali njegovega fotorobota, ob katerem so pripisali, da je danes najverjetneje visok 170 centimetrov, čokate postave, z vedno bolj redkimi lasmi ter rjavimi očmi.
15.
novembra 2001 je postal v Sloveniji iskana oseba.


Napredek v preiskavi oziroma iskanju Šmita pa je bila pred nekaj meseci informacija, da so ga videli v predmestju Melbourna, Essendonu, seveda so se policisti zapodili tudi tja, ugotovitve pa je predstavil agent Whyte, ki je Herald Sunu ponudil nekoliko bolj svežo fotografijo Gorenjca, ki je policistom prišla v roke. Slovenec se je zadnje čase res veliko sukal v Essendonu, pravi agent in dodaja, da gre za človeka, ki je očitno obseden s športnimi stavami in igralnimi avtomati. Najraje naj bi sedel pred avtomati za poker, za ig ranje na katerih so žetoni poceni, od 20 avstralskih centov naprej.
 

Potuhnil se je


Whyte razkriva, da jim je kraj, kjer se zadržuje iskani Šmit, razkril njegov nekdanji sodelavec v gostinsko-turistični industriji. »Slovenec uradno ni bil zaposlen, plačo je dobival na roke. Imamo tudi informacije, da je nekaj časa delal v gradbeni industriji, kjer so mu plačilo ravno tako dajali v gotovini.« Sodelavec je policistom prišepnil, da ga vsak dan od 11. ure zagotovo najdejo v kateri od essedonskih stavnic ali igralnic ali pa v podobnih lokalih za igre na srečo drugje po Melbournu.
Iščejo jih prek Interpola
Na Interpolovem spletnem seznamu je razpisano iskanje še za osem slovenskih državljanov: Damir Ristić (išče ga Slovaška zaradi pečanja z drogami), Faredin Lokmani (Slovenija, tihotapljenje ljudi), Shipron Hoxhaj (Slovenija, droge), Bojan Pungaršek (Bosna in Hercegovina, zloraba uradnega položaja), Danijel Borojević (Slovenija, oborožen rop), Nevenko Božičić (Bosna in Hercegovina, ponarejanje denarja in rop), Darjan Ješovnik (Slovenija, droge) in Jože Pirh (Slovenija, poskus uboja).


Ko so policisti preverili informacije, »smo ugotovili, da Šmita nekateri lastniki igralnic zares dobro poznajo, celo lokalni prebivalci so pritrdili, da so ga videvali.« Zadnje čase pa naj bi bil videti precej nervozen, kar naenkrat naj bi vstal od avtomata in odšel.

Joža Šmit po prepričanju policistov zagotovo ve, da ga iščejo, zato se je potuhnil, saj ga niso odkrili niti na dveh drugih lokacijah, za katere so dobili namige, da so ga ljudje videli, gre še za dve melbournski predmestji, Heidelberg in Kew. 
Deli s prijatelji