Anže pazniku dejal, naj ga kar ustreli

Obsodili organizatorja brutalnih ropov. Velenjčan Anže Jelen v zapor za 17 let in pol.
Fotografija: Anže Jelen je sodbo poslušal mirno, na koncu pa rekel pravosodnim policistom, naj ga kar ustrelijo. Foto: Mojca Marot
Odpri galerijo
Anže Jelen je sodbo poslušal mirno, na koncu pa rekel pravosodnim policistom, naj ga kar ustrelijo. Foto: Mojca Marot

Anže Jelen je že obsojene sostorilce v hudodelski združbi, in sicer Denisa Mihaliča, njegovega brata Leona Mihaliča, Aleksandra Levca, Simeuna Filipovića, Tima Lampreta in mladoletno Klavdijo J., kot organizator vseskozi usmerjal in jim za rope priskrbel tudi podkape ter rokavice in celo pištolo, skupaj z Denisom Mihaličem pa sta denar, ki so ga ukradli, razdelila, zlato pa dala pretopiti v granule.

Sodnica Mojca Turinek je Jelenu za štiri rope izrekla 17 let in pol zaporne kazni, podaljšala mu je tudi pripor. Jelen bo moral skupaj z že obsojenimi oškodovancem povrniti ukraden denar, oškodovance pa je napotila na pravdo. »Res je, da so se nekatere izpovedbe že obsojenih razlikovale, še posebno Denis Mihalič se je na vse pretege trudil, da bi vas razbremenil krivde, zato je bilo treba presojati tako njihove zagovore, tudi že pred preiskovalnim sodnikom, kot tudi ugotavljati druge okoliščine. Iz vsega tega pa je bilo moč razbrati, komu gre verjeti in komu ne,« je dejala sodnica Turinkova v obrazložitvi sodbe.


Kot je poudarila, so vsi sostorilci obremenili tako sebe kot tudi Jelena, nekateri so se znašli tudi pod velikimi pritiski. »A vas je Denis Mihalič poskušal razbremeniti na podlagi povsem nelogičnih dejstev,« je še poudarila sodnica. In dodala, da so najbolj logično vsi izpovedovali in opisovali vsak svojo vlogo v preiskavi, iz tega pa je bilo mogoče sklepati, kdo je bil tisti, ki je vse napeljal na kazniva dejanja, kdo jim je dal pištolo in kdo dajal navodila. »Ne nazadnje ste bili le vi tisti, ki ste nekatere žrtve tudi poznali, s prisluškovanjem pa je bilo ugotovljeno, da ste bili v kontaktu z drugimi člani združbe,« je še spomnila sodnica. Jelen je sodbo poslušal mirno, a očitno slišanega ni najbolje prenesel, saj je ob koncu sodnici dejal, da se moti, in da bi bilo bolje, da bi ga kar ubili. Nato je rekel pazniku, naj kar vzame pištolo in ga ustreli.

Očeta mučili pred sinom

Denis Mihalič (ki se skriva) je bil po priznanju krivde obsojen na 14 let in devet mesecev zapora, Aleksander Levec na devet let in deset mesecev zapora. Foto: Mojca Marot
Denis Mihalič (ki se skriva) je bil po priznanju krivde obsojen na 14 let in devet mesecev zapora, Aleksander Levec na devet let in deset mesecev zapora. Foto: Mojca Marot
Sodnica je v sodbi še enkrat natančno povzela dogajanje od novembra 2017, ko se je združba odpravila najprej ropat hišo v Gorici pri Šmartnem. V hišo so šli samo Denis Mihalič, Aleksander Levec in Simeun Filipović, Jelen je ostal zunaj in stražil.

Mihalič je lastnika pretepal in brcal, na sence mu je prislonil tudi pištolo, kar vse je gledal tudi njegov 12-letni sin, ki se je v strahu za očetovo življenje sam ponudil, da bo razkril, kje v hiši hranijo večje dragocenosti. Mihaliča je pospremil do sefa, v katerem je bilo več kosov zlatnine in tudi nekaj denarja, a to za roparje ni bilo dovolj, hoteli so še več. Zato jih je sin pospremil še do predala v drugi sobi, kjer so prav tako še našli nekaj gotovine. Skupaj so odnesli za 28.500 evrov plena, po ropu pa se odpeljali v Krtino, kjer je bil Mihalić doma, da so si nakradeno razdelili, zlato pa je prevzel Jelen, da bi ga dal pretopiti.

Drugi rop so izvedli v hiši v Celju, kamor so se odpravili Denis Mihalič, Aleksander Levec in mladoletna Klavdija J., ki je pri vratih pozvonila in povprašala po cvetličnih koritih, ki naj bi jih prodajali. Tudi tam so se znesli nad lastnikom, ki je bil doma sam, in ga s pištolo najprej udarili po glavi, nato pa zvezali z lepilnim trakom. A veliko denarja niso našli, odnesli so okoli 1600 evrov gotovine.

Tretji rop so konec januarja izvedli v Škalah pri Velenju, pri gospodarstveniku in nekdanjem državnemu svetniku Borutu Mehu. Tudi tu so se izživljali nad oškodovancem, ki je bil doma prav tako sam. S sten so metali slike, prav tako so praznili omare, oškodovancu so zagrozili s pištolo in na koncu odnesli okoli 10.600 evrov.


Pri četrtem, zadnjem ropu 7. februarja lani, dan pred kulturnim praznikom, so se lotili hiše v Veliki Pirešici. Tam so bili najbolj brutalni, Jelen pa je v hišo stopil skupaj s četverico sostorilcev. Že takoj po vstopu je Denis Mihalić s pištolo ustrelil v steklena vrata, da se je steklo sesulo, zatem pa je ustrelil proti psički in jo hudo ranil. V nadaljevanju je ustrelil tudi proti vratom otroške sobe, v kateri, na srečo, ni bilo nikogar, a so bili trije mladoletni otroci v hiši. Kljub temu so se izživljali nad lastnikoma, ki sta morala dragocenosti sama zložiti iz sefa v torbo. Pri zadnjem ropu je bil izplen tudi največji, saj so odnesli za dobrih 43.000 evrov gotovine, zlatnine in drugih dragocenosti, med katerimi so bili spominski zlatniki dunajske Filharmonije.

Roparji so bili zelo nasilni, zato so bili do njih na tožilstvu neusmiljeni: za vse so predlagali razmeroma visoke zaporne kazni, ne glede na to, da so se vsi, razen Jelena, odločili podpisati sporazume o priznanju krivde. A je sodnica Mojca Turinek obsojenemu Jelenu tudi dejala, da je dejansko izrekla najnižjo zaporno kazen, saj je ta za tovrstno kaznivo dejanje v razponu od pet do 15 let. Za vsako kaznivo dejanje, ropi so bili štirje, mu je torej prisodila po pet let kazni, enotno pa je znižala na 17 let in pol. Edina olajševalna okoliščina za Jelena pa je, da doslej še ni bil kaznovan oziroma obsojen. Seveda ta sodba še ni pravnomočna, saj bodo kazen zagotovo presojali tudi višji sodniki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije