GROZLJIV UMOR

Angel in Milka umorjena, ker sta jih tožila?

Objavljeno 13. april 2019 09.03 | Posodobljeno 13. april 2019 08.59 | Piše: Moni Černe

Marko Matić je Angela in Milko Grbac iz Krkavč potolkel z železno palico. Še pred sojenjem za grozljiva umora pa se nadaljuje pravda glede parcel.

Marka Matića so na sodišče pripeljali iz pripora, kjer se je znašel po umoru svaka in svoje polsestre. FOTO: Moni Černe
KOPER – Pet mesecev po grozljivem zločinu, ko je Marko Matić v Krkavčah brutalno umoril svaka Angela Grbca, njegovo ženo in svojo polsestro Milko Grbac pa tako hudo poškodoval, da je po dogodku umrla, se je na koprskem okrožnem sodišču nadaljeval pravdni spor, ki ga je pred leti zoper družino Matić sprožil prav 83-letni Angel Grbac. V pravdnem postopku so se tako znašli 71-letni Matić, njegova 75-letna žena Petronila ter sinova, 48-letni Ivica in mlajši Igor Matić. Sodišču je tožnik predlagal ugotovitev neveljavnost izročilne, 270.000 evrov vredne pogodbe, s katero je Petronila 21 parcel Angela Grbca prenesla na sina Ivico. Toda kupnine za zemljišča nikoli ni plačala, je trdil tožnik Angelo Grbac, čigar boj sta po grozljivi smrti prevzeli njegovi hčerki.
Nove podrobnosti umora
Angel Grbac je bil umorjen na grozovit način, saj je morilec po nesrečniku tako tolkel z železno palico, da je ostal brez zgornjega dela lobanje, polovica lobanje pa mu je manjkala tudi na zadnjem delu glave. Menda mu je prerezal grlo ter celoten vrat od brade navzdol, česar koprski policisti za Slovenske novice niso ne zanikali ne potrdili. Morilčeva polsestra Milka je imela poškodovan tilnik, vrat, jetra in rebra, zašili so ji od železne palice popolnoma razbito glavo po desni strani in zadaj. Štiri tedne pozneje, ko so jo odklopili z aparatur, ni živela niti 48 ur. Pokopali so jo ob možu na krkavškem pokopališču.

Parcele prenesla na sina

Angel je vse premoženje podedoval po pokojnem očetu, Matićevi z imetjem pokojnega torej niso imeli nič. Angel, ki je svakinji Petronili prodal 21 parcel, denarja zanje ni videl, še več, parcele je z izročilno pogodbo prenesla na starejšega sina Ivico, pri tem pa sta se njen mož in mlajši sin z notarsko overjenim podpisom odrekla vsem zemljiščem v korist sina in brata Ivice. Zato so se vsi štirje Matićevi znašli na sodišču. Ko je bilo vse imetje prepisano nanj, je Ivica vzel posojilo v višini 100.874 evrov, terjatev pa zavaroval s plombami na Angelove nepremičnine. Ker pa Ivica dolga do upnika ni poravnal, je bila februarja razpisana dražba za 14 zemljišč, vključno z domačijo pozneje umorjenih zakoncev Grbac.
image
Milka Grbac je po grozljivih poškodbah umrla v bolnišnici.

Odvetnik dedinj Mirt Kavšek je dražbo preprečil. Kot je pojasnil za Slovenske novice, »je Angel Grbac s Petronilo Matić sklenil več prodajnih pogodb, s katerimi ji je leta 2009 parcele prodal«. Skupno je torej Matićeva »kupila« 21 parcel. »Ker kupnine za parcele nikoli ni plačala, so bile prodajne pogodbe razvezane po samem zakonu. To je novembra 2016 s sodbo ugotovilo tudi višje sodišče v Kopru in odločilo, da se pri teh nepremičninah vzpostavi prejšnje zemljiškoknjižno stanje, tako da se izbriše lastninska pravica v korist Petronile Matič in znova vpiše lastninska pravica v korist Angela Grbca,« pravi odvetnik. »Vendar kljub takšni pravnomočni odločitvi Angel Grbac svoje lastninske pravice v zemljiško knjigo ni mogel vknjižiti, saj je trboveljsko sodišče leta 2017 sklenilo, da vknjižba lastninske pravice na navedeni nepremičnini ni dovoljena, ker v zemljiški knjigi kot lastnika nista več vknjižena Petronila in Marko Matić, temveč Ivica Matić. Matićeva je z izročilno pogodbo z dne 19. 11. 2012 prenesla lastninsko pravico na predmetnih nepremičninah na svojega sina Ivico,« pojasnjuje odvetnik. Poudari tudi, da je izročilna pogodba nična, saj so stranke pogodbo sklenile z nedovoljenim namenom onemogočiti Angelu Grbcu uresničitev njegovega zahtevka na vrnitev nepremičnin.
Matić obžaluje
Matić, ki naj bi bil zgleden pripornik, je za Slovenske novice povedal, da obžaluje svoj zločin: »Obžalujem, vsak dan. Čisto vse bom po pravici povedal na sodišču.« Obtožnica zoper Matića je pravnomočna, vendar, kot je povedala predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič, za zdaj še ni znano, kdaj se bo sojenje za dvojni umor začelo.

Lažno potrdilo?

Pooblaščenec obrambe je na razpravi temu oporekal. Grbac naj bi vedel, da bo imetje preneseno na Ivico Matića, saj je on materi posodil denar za nakup nepremičnin, ta pa je, namesto da bi sinu vrnila denar, zemljišča prepisala nanj. Obstajalo naj bi tudi potrdilo o kupnini zemljišč, je navajala obramba, medtem ko so tožniki prepričani, da je to potrdilo ponarejeno.
Sodnica Anica Posega Čeč je tokrat zaslišala Marka Matića. »S pokojnima smo bili jaz, žena in Ivica na bojni nogi že ob sklenitvi izročilne pogodbe, mlajši Igor pa o zadevah nima pojma, je dejal Matić.« Na vprašanje pooblaščenca dedinj, zakaj se je odrekel vsemu premoženju iz izročilne pogodbe, je odgovoril, »da premoženja ne potrebuje, saj imam svoje stanovanje in pokojnino«. Sojenje se bo nadaljevalo. 
Deli s prijatelji