PRETIHOTAPILI NAJMANJ 73 LJUDI

Azilanti iz Slovenije organizirali tihotapljenje, računali do 200 evrov

Prevajalci so občasno delali v korist migrantov in celo osumljencev.
Fotografija: V azilnem domu so pletli mreže in iskali zainteresirane za prevoz čez mejo (na fotografiji migranti v Obrenovcu). FOTO: Jana Lampe, Delo
Odpri galerijo
V azilnem domu so pletli mreže in iskali zainteresirane za prevoz čez mejo (na fotografiji migranti v Obrenovcu). FOTO: Jana Lampe, Delo

LJUBLJANA – Ljubljanska policija je razkrila, da so prijeli štiri moške, osumljene, da so v azilnem domu v Ljubljani organizirali tihotapljenje azilantov ali prosilcev za azil nezakonito čez mejo. Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto, je povedal, da že v letu 2016 zaznali, da se na območju Ljubljane in Slovenije pojavljajo člani organizirane kriminalne skupine, ki so se ukvarjali s tihotapljenjem ljudi. Januarja 2018 so potrdili te informacije in so tožilstvu predlagali uvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov za zbiranje dokazov. Ukrepe so opravljali do februarja letos in zbrali dokaze za 19 kaznivih dejanj. Ugotovili so, da so prevoze preko Slovenije iz Hrvaške v Italijo organizirali za najmanj 73 tujcev iz Pakistana, Afganistana, Iraka in Irana.

Pet moških s predhodnimi statusi prosilcev za mednarodno zaščito Sloveniji (bili so v postopkih pridobivanja statusa begunca ali pa jim je bil ta status že podeljen) so je med seboj povezalo ravno v Sloveniji med pridobivanjem statusa. V azilnem domu so imeli veliko poznanstev, ki so jih izkoriščali za to, da so pridobili zainteresirane prosilce za mednarodno zaščito in jim obljubili pot. Za prevoz so uporabljali najete voznike, javni prevoz in občasno spletne aplikacije, ki ponujajo prevoze. Običajno so prevažali dve do štiri osebe. Za prevoz so računali od 50 do 200 evrov.

Pridržali štiri Afganistance

18. februarja so policisti zbrali dovolj dokazov, da so izvedli zaključno akcijo in pridržali štiri državljane Afganistana, ki so med preiskavo pridobili status azilanta. Osumljeni Pakistanec je bil v času preiskave že izgnan. Opravili so hišne preiskave pri njih (ena izmed preiskav je bila tudi v azilnem domu). Vsem štirim Afganistancem je bila odvzeta prostost. V času preiskave bilo ugotovljeno, da so bili predhodno že vpleteni v različna kazniva dejanja na Hrvaškem in v Grčiji. Med hišnimi preiskavami so bili zbrani dokazi, da so se ti tujci, stari med 24 in 32 let, ukvarjali s tihotapljenjem. »Našli smo dokumente, zapiske, beležke, telefone, denar, tudi zemljevide z označenimi mesti, kjer se lahko skrito očem policije ilegalno prečka državna meja. Našli smo tudi potrdila o prejetju denarja,« je povedal Belšak. »Če je policija med prevozom odkrila skupino, so vsi tujci takoj zaprosili za azil in bili prepeljani v prostore azilnega doma v Ljubljani. Tihotapci so se tam z njimi prek drugih povezali in organizirali prevoze v Italijo.«

Transfer denarja za ilegalne prevoze je potekal prek transakcij mednarodnega plačilnega sistema MoneyGram in Western Union Money Transfer. Pri osumljencih je bilo zaseženih več potrdil o nakazilih od 200 do 1300 evrov od tretjih oseb.

Težave s prevajalci

Med preiskavo se je za zelo težavno izkazalo, da so osumljenci med seboj komunicirali v afganistanski paštunščini. »Ugotovili smo, da so nekateri prevajalci, ki smo jih imeli, občasno svoje delo opravljali tudi v korist prosilcev za azil in celo osumljencev. Za pomoč smo zaprosili za prevajalce, ki jih uporabljajo hrvaški, avstrijski in italijanski varnostni organi,« je razkril Belšak in dodal, da so uporabljali prevajalce, ki so na seznamu ministrstva, ter da so nekateri med njimi tudi slabo govorili slovensko in njihovi prevodi skoraj niso bili uporabni. Osumljenci so bili 18. februarja s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku, ta pa je zoper vse štiri odredil sodno pridržanje. Zagrožena je zaporna kazen je od 1 do 8 let zapora in državna kazen.
Lani je policija zaznala povečano število nezakonitih prestopov meje. FOTO: PMP Gruškovje
Lani je policija zaznala povečano število nezakonitih prestopov meje. FOTO: PMP Gruškovje

Tomaž Peršolja, vodja sektorja za organizirano kriminaliteto, pa je povedal, da so v letu 2018 zaznali povečano problematiko nedovoljenega prehajanja meje. Prehajanja so postala vse bolj organizirana, zato je bilo vse več prijetij oseb, ki so tihotapile ljudi. Najbolj obremenjena sta PU Koper (skoraj 50 odstotkov ilegalnih prehodov) in PU Novo mesto. Obravnavali so okoli 150 primerov, ko so bili prijeti vodiči, prevozniki oz. osebe, ki so na nedovoljen način spravljali migrante v Slovenijo, prijetih je bilo okoli 180 tihotapcev ljudi, od tega 43 slovenskih državljanov. Na območju PU Koper je bilo okoli 90 postopkov s prijetjem tihotapcev ljudi. 

»Zaznavamo vse več zlorab inštituta mednarodne zaščite, skoraj polovica prijetih migrantov je izrazila namero za pridobitev azila. Takoj po izraženi takšni nameri migrante pripelje v azilni dom. Tihotapci nato v azilnem domu organizirajo nadaljnje prevoze v ciljne države, ne samo v Italijo, ampak predvsem v severno in zahodno Evropo. Predvsem tuji državljani organizirajo nezakonite prehode meje. Prevzeli so organizacijo prevozov migrantov vse od vstopa v Evropo. Le v redkih primerih jim posamezniki iz Slovenije pomagajo pri nekaterih aktivnostih,« je dejal Peršolja. Lani so zaključili tri preiskave, ki so se vse končale s prijetjem tujcev v tujini. Sodelovali so s skoraj vsemi državami zahodnega Balkana, Avstrijo, Nemčijo in Italijo. Slovenskih državljanov ni bilo med osumljenci.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije