23-letna planinka obležala negibna

Poškodovala se je pri sestopu z Vogla proti planini Razor.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Slovenska vojska
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Slovenska vojska

Policiste OKC PU Nova Gorica so v četrtek ob 13.36 obvestili, da se je pri sestopu z Vogla proti planini Razor v občini Tolmin poškodovala planinka.

Okoli 9. ure sta se 37-letnik in 23-letnica odpravila proti vrhu Vogla (1922 metrov). Zaradi zasnežene in deloma poledenele površine sta si na planinske čevlje nadela t. i. urbane derezice, ki pa so namenjene za hojo predvsem po ravnem oziroma urbanem okolju. Približno 150 metrov pred vrhom sta se zaradi močnega vetra obrnila in začela spuščati proti Žabiškemu Kuku (1844 metrov) oziroma planini Razor. Pri hoji sta si pomagala vsak z eno pohodno palico.


Na poledenelem in strmem pobočju ji je zdrsnilo


Ker je bila tanka plast ledenega snega prekrita z nekaj centimetri svežega snega, je planinki, ki je hodila nekaj metrov za planincem, na strmem pobočju spodrsnilo. Zdrsela je približno 200 metrov po strmi zasneženi površini proti planini Razor in obležala negibna (nekaj minut je bila v nezavesti). Planinec ji je pomagal, nato pa je zaradi slabega signala odšel do bližnjega grebena, kjer je na pomoč poklical reševalce.


S helikopterjem v bolnišnico


Poleg policistov gorske policijske enote so posredovali tudi reševalci GRS Tolmin, poškodovano planinko pa so z vojaškim helikopterjem odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Po prvih ugotovitvah je bila 23-letna lažje poškodovana (utrpela je udarec v glavo in druge dele telesa ter dobila odrgnine).

Policisti so tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovljenih dejstvih nesreče v gorah s pisnim poročilom obvestili okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije