NI JIH DOVOLJ

Čistilka odnesla dokaze o Marijevi smrti

Kriminalisti sumijo, kdo bi lahko zabodel Maria Krnjića, a ni dovolj dokazov. Trije Mariborčani, ki so jih zaradi nasilništva vtaknili v pripor, so na prostosti.
Fotografija: Mario Krnjić je pred pretepom stal na pločniku pred kioskom s hitro prehrano. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Mario Krnjić je pred pretepom stal na pločniku pred kioskom s hitro prehrano. FOTO: Facebook

Čeprav je bilo pričakovati, da bodo okoliščine 22 dni po tragičnem pretepu na Vodnikovem trgu v Mariboru veliko bolj jasne, če že ne pojasnjene, še zdaleč ni tako. Smrt 25-letnega Maria Krnjića iz Bohove v občini Hoče - Slivnica je še vedno zavita v tančico skrivnosti, njegov krvnik pa se še vedno svobodno sprehaja.

Izvedeli smo, da preiskovalci »utemeljeno sumijo«, kdo je zabodel Krnjića, a proti njemu nimajo kronskih dokazov, s katerimi bi ga lahko ovadili in vtaknili v pripor. Smo se pa dokopali do dokumentov, ki razkrivajo vzrok pretepa in tudi skoraj vse udeležence.

Celjski in mariborski BMW

Tistega 7. januarja zjutraj so bila vrata gostinskega lokala Podroom na Vodnikovem trgu, v katerem se zbirajo predvsem ljubitelji glasbe iz republik nekdanje skupne države, že zaprta. Blizu vhoda v lokal se je v avtomobil BMW poskušala spraviti osmerica (štirje fantje in štiri dekleta) s Celjskega, na sovoznikovem sedežu sta že sedeli 20-letnica in še dve leti mlajše dekle. Medtem se je za celjskim beemvejem pripeljal beemve, za volanom katerega je sedel 36-letni Pesničan Sergej Mirjanić. Ker je prej v klubu spoznal celjski dekleti, ju je iz avtomobila poskušal prepričati, naj se ne odpeljeta skupaj s prijatelji proti domu, ampak gresta z njim.

Prigovarjanju deklet, naj zabavo nadaljujeta v Mariboru, se je pridružil 35-letni Mariborčan Danijel Polše, ki je skupaj z 34-letnim Davorjem Hrgićem in Mariem Krnjićem stal na pločniku pred kioskom s hitro prehrano. Ker sta dekleti povabilo zavrnili, je eden družbe od dejal: »Pusti ove kučke« (Pusti te psice). To je močno razjezilo njunega prijatelja 34-letnega Vlada Bodirožo in je nadlegovalcema odvrnil, naj se vendar lepše vedeta. A besede so spodbudile Sergeja Mirjanića, da je s svojimi štirimi prijatelji (35-letnim Darkom Radovićem, 44-letnim Goranom Mlakarjem, 31-letnim Zoranom Žilarevićem in 28-letnim Matejem Grenkom) stopil iz avtomobila in stekel proti celjskemu beemveju.

Napadli so Bodirožo, temu sta iz celjskega avtomobila na pomoč priskočila 27-letni Slaviša Vučičević in 24-letni Luka Zagoričnik Pestivšek, 24-letni Anže Golob pa je pobegnil proti krožišču na Koroški cesti. Poleg peterice iz mariborskega avtomobila se je pretepu pridružila trojica Polše, Hrgić in Krnjić. Trojica Celjanov, ki jim je pomagal še 37-letni Mariborčan Sven Nešković, malo prej so se spoznali v klubu, je bila proti osmerici napadalcev v podrejenem položaju. Za celjskim avtomobilom, kjer so družno pretepali Vlada Bodirožo, je po pretepu obležal Mario Krnjić, preostali pa so se razbežali (peterica se je odpeljala v mariborskem BMW, preostala dva sta pobegnila peš in pozneje s taksijem).

Niti pomoč očividcev, pozneje pa reševalcev in zdravnikov ni mogla Mariu Krnjiću rešiti življenja, saj je tri dni po napadu umrl. Med obdukcijo so ugotovili, da naj bi bil zaboden z ostrim predmetom (najverjetneje nožem), z rezilom, dolgim med osem in dvanajst centimetri. Varnostne kamere, nameščene na vhodu v gostinski lokal in na Koroški cesti, so preiskovalcem pomagale, a niti ena ni ujela dogajanja okrog Krnjića. Priče dogodka policistom niso bile v pomoč, saj se ni javil nihče, ki bi kar koli povedal o jutranjem dogajanju na Vodnikovem trgu. Kljub temu je dolgo kazalo, da bodo kriminalisti sami razvozlali zagonetko.

Zasegli preklopni nož

Preiskavo so peljali v dve smeri: nasilništvo in povzročitev posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom. Kmalu po dogodku so sedem »Mariborčanov« ovadili zaradi nasilništva. Trojico, Mateja Grenka, Gorana Mlakarja in Danijela Polšeta, so celo pridržali in jih po zaslišanju pred preiskovalno sodnico zaradi njihove preteklosti vtaknili v pripor. A ne za dolgo. Kot smo izvedeli, so se njihovi zagovorniki pritožili na sklep o odrejenem priporu in uspeli. Od minulega torka je trojica na prostosti.
Preiskava smrti Maria Krnjića pa je zašla v slepo ulico. Policisti so prepričani, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je Vlado Bodiroža iz Ponikve pri Žalcu, ki je zaradi udarcev padel po tleh, z nožem zabodel Maria v predel trebuha pod popkom. Pet dni po dogodku so na njegova vrata potrkali kriminalisti, mu zasegli oblačila, telefon in preklopni nož. Toda dokazov, ki bi ga povezovali s smrtnimi poškodbami Maria Krnjića, niso našli. Izvedeli smo, da naj bi imel Bodiroža na podlahti leve roke rano, iz katere je takoj po pretepu močno krvavel in ki je imela vse značilnosti ureznine. Ker niso našli dovolj dokazov, osumljeni pa ni sprejel njihove ponudbe, da ga ovadijo zaradi silobrana, se je zadeva okrog krvnika Maria Krnjića ustavila.

Morda pa bodo našli nove dokaze. Del so jih našli v slab kilometer oddaljenem smetnjaku. A tam jih niso hoteli skriti vpleteni v pretep. S tal jih je pobrala in odnesla čistilka, ki je tragičnega nedeljskega jutra pospravljala kraj prizorišča na Vodnikovem trgu in Koroški cesti, ter jih odpeljala v zbirališče odpadkov na Trgu generala Maistra. Gre za pleteno podkapo, črn pulover in kar 13 okrvavljenih papirnatih robcev.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije