VZGLAVNIK

Cimro dušila in ji kazala, kako naj jo ubije

Objavljeno 01. junij 2020 13.00 | Posodobljeno 01. junij 2020 13.00 | Piše: Aleš Andlovič

Suzana Potočnik je sostanovalki na obraz položila vzglavnik. Zaradi duševne bolezni jo bodo premestili.

Suzana Potočnik naj bi tragičnega dne sostanovalki le pokazala način, kako naj jo ubije.
»Nisem je davila. Ne vem, od kod ima modrice po vratu,« je že v uvodu sojenja pojasnila 52-letna Suzana Potočnik iz Begunj na Gorenjskem. Ženici, ki je zadnja leta preživljala v socialnovarstvenem domu v Hrastovcu v Slovenskih goricah, je tožilka Ivanka Slana očitala poskus uboja.
image
Suzana Potočnik se bo zdravila, a ne na forenzični psihiatriji.

Tako naj bi Potočnikova 26. februarja letos v sobi doma v Hrastovcu pristopila do postelje svoje 63-letne sostanovalke Zdenke M. »Na obraz ste ji položili vzglavnik in jo poskušali zadušiti,« je zapisano obtožnico brala državna tožilka.
 

Shizofrenija


Kot da to ne bi bilo dovolj, naj bi Potočnikova, tako je zapisano v obtožnici, svojo žrtev prijela na predelu vratu in jo poskušala zadaviti. »To ne drži. Nisem je davila,« je ponovila obtožena Potočnikova. Da je svoji sostanovalki na obraz položila vzglavnik, je priznala: »To sem storila dvakrat,« je dejala obtožena Suzana Potočnik. Njena žrtev Zdenka M. naj bi jo po prvem poskusu odrinila z besedami: »Pusti me pri miru.«

Nato je oškodovanka zapustila sobo in se čez par minut vrnila. Tudi drugi poskus zadušitve z vzglavnikom se je končal tako, da je žrtev napadalko odrinila in odhitela iz sobe. Edina razlika v nasprotju s prvim poskusom je bilo to, da je pred sobo naletela na zaposlene v domu in jim zaupala svojo izkušnjo.
image
Dogodek se je konec februarja pripetil v zavodu v Hrastovcu. FOTOGRAFIJE: Aleš Andlovič

Zaposleni so poklicali policijo. »Prišli so, mi dali injekcijo in me odpeljali v drugo sobo,« se dogodkov spominja obtožena Potočnikova. Sprva so jo odpeljali v pripor, a po odločitvi in priporočilu zdravnikov, za čas od marca pa do sojenja namestili na oddelku za forenzično psihiatrijo v Mariboru. Od tam sta jo na sojenje na mariborsko okrožno sodišče konec minulega tedna pripeljala pravosodna policista.

Tožilka Ivanka Slana je omenila, da je bila obtožena Potočnikova zaradi neozdravljene bolezni iz skupine shizofrenije v času storitve kaznivega dejanja poskusa uboja neprištevna. Tudi zaradi tega je senatu, ki mu je predsedoval sodnik Boštjan Polegek, predlagala varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Gre za ukrep, ki lahko traja največ pet let, a pristojni vsakih šest mesecev preverjajo upravičenost izrečenega ukrepa.
Strokovnjaki so presodili, da Suzana Potočnik ni nevarna za okolico, veliko bolj sama zase.


Senat je pozorno poslušal izpoved Suzane Potočnik, ta je med drugim pojasnila: »Opravičila sem se ji, da sem šla nad njo z vzglavnikom. A to sem storila na rahlo. To ni bil poskus uboja. Šlo je za otročjo igro. Zelo mi je žal za to, kar se je zgodilo, to sem po dogodku na hodniku dejala tudi dežurni medicinski sestri.«
 

Želi v zapor na Ig


Da obtožena Suzana Potočnik ni dojela resnosti situacije, pojasnjuje tudi njen odgovor na vprašanje njenega zagovornika Silva Godiča, kam si želi oditi. »Najraje domov. Če pa tja ne morem, pa na Ig (ženski zapor, op. p.), saj sem zdaj na forenzični psihiatriji.« Zagovornik ni mogel verjeti odgovoru in je povprašal še enkrat: »Želite v zapor na Ig?« Njegova klientka pa je še enkrat potrdila: »Ja.«

Kakšno je bilo psihofizično stanje obtožene Suzane Potočnik v času storitve kaznivega dejanja in kakšno je danes, je senatu pojasnjeval psihiater Mladen Vrabič. Javnost je bila v tem delu sojenja zaradi varovanja osebnih podatkov in zdravstvenega stanja obtožene izključena. A Mladen Vrabič naj bi med drugim pojasnil, da je obtoženo po pregledu ocenil kot nenevarno za okolico, a kot nevarno samo sebi. Navsezadnje je postopek proti njej razkril, da je v preteklosti že opozorila nase s poskusom samomora.

Sodišče je v procesu zaslišalo več prič, med drugimi tudi oškodovanko Zdenko M., ki pa ravnanja Suzane P. ni občutila kot napad nanjo, ampak kot navodilo oziroma demonstriranje tega, kako naj ona ubije obdolženo. To je bilo najverjetneje odločilno, da je sodišče na podlagi izvedenih dokazov presodilo, da so očitki proti Suzani Potočnik neutemeljeni, saj je bila intenziteta njenega ravnanja premajhna, da bi lahko govorili o poskusu uboja. Zato je Polegek tožilkin predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja zavrnil.
bi lahko najdlje trajal varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.


To pomeni, da 52-letnica, ki sicer ima opravilno sposobnost, potrebuje psihiatrično obravnavo, ker pa ni naredila očitanega kaznivega dejanja, ne bo ostala v forenzični enoti psihiatrije, ampak bo zaradi duševne bolezni nameščena drugam. Ali v socialnovarstveni zavod Hrastovec ali v katerega drugega, konec tedna še ni bilo jasno. 
Deli s prijatelji