IZKORIŠČANJE

Celje: dekleta silili v prostitucijo, bar obiskovalo 700 strank

Tožilstvo jim očita, da so služili z izkoriščanjem žensk. Piti so morale alkohol, da so bile bolj voljne.
Fotografija: Ženske iz Ukrajine so silili v prostitucijo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ženske iz Ukrajine so silili v prostitucijo. FOTO: Guliver/Getty Images

CELJE – Pred sodnika Marka Brišnika so konec julija stopili trije, in nato še štirje, ki jim tožilec Aljaž Britvič očita trgovino z ljudmi in siljenje žensk iz Ukrajine v prostitucijo. Trojica naj bi vodila hudodelsko združbo, ki so jo celjski kriminalisti spremljali od novembra 2017 do avgusta 2018, ko so našteli že 700 strank, pa so člane združbe prijeli.

Zdaj že upokojenec Jože Cank in avtoklepar Robert Mramor vse od takrat ždita v priporu. Cankova hči in Mramorjeva partnerica Maja Cank se brani s prostosti. Cank se ni mogel izreči o tem, ali krivdo priznava ali ne, saj je njegov zagovornik zbolel, Mramor in Maja Cank pa sta krivdo zanikala.


Cank je bil zaradi podobnih grehov obtožen že pred desetimi leti, a je primer zastaral in so mu morali iz proračuna povrniti stroške, odškodnino za neupravičen pripor in izgubo dohodka. Zdaj njemu, Mramorju, hčeri Maji, njihovemu podjetju Esit v stečaju ter mizarju Ekremu Pobriću, ključavničarju Marjanu Soršaku, avtokleparju Damjanu Vindišu in upokojenemu policistu Petru Školniku tožilec očita, da so kot člani hudodelske združbe s preslepitvijo v nočni lokal Cocktail v Medlogu pri Celju z obljubami o plesu v nočnem lokalu iz Ukrajine zvabili pet žensk, tu pa izkoristili njihove socialne razmere, jih silili k pitju alkoholnih pijač, da so bile bolj voljne, ter jih prisilili v prostitucijo. Gre za več kaznivih dejanj članov hudodelske združbe.

Trojica na zatožni klopi FOTO: Brane Piano
Trojica na zatožni klopi FOTO: Brane Piano
Tožilstvo jim očita trgovino z ljudmi, za kar je zagroženih 3 do 15 let zapora, in zlorabo prostitucije, kar se kaznuje z enim do 12 leti zapora. Oškodovanih je bilo najmanj pet žensk z območja Ukrajine, v Žalcu pa so imeli člani združbe tudi Slovenke, kar pa za zdaj ni vključeno v sojenje. Odvetnica Jasmina Gričnik, ki brani Mramorja, je zahtevala odpravo pripora, saj je Mramor priprt že skoraj 11 mesecev, a ji Brišnik ni ugodil. Skupaj z odvetnico Maksimilijano Kincl Mlakar, ki zagovarja Cankovo hčer, sta predlagali tudi izločitev prepisov telefonskih prisluhov, saj naj bi bili ti nezakoniti. Sodišče o tem še ni odločilo, najverjetneje bo na glavni obravnavi avgusta. A Britvič se že zdaj s tem ne strinja: »Policija je dokaze pridobila na podlagi odredb okrožnega državnega tožilstva in okrožnega sodišča v Celju.«

Koliko bo s sojenja še mogoče poročati, pa je vprašanje, saj je tožilec zaradi varovanja zasebnosti žrtev in drugih vpletenih, med njimi so tudi stranke Cocktail bara, predlagal izključitev javnosti. Niti o tem sodišče še ni odločalo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije