STISNJENA PEST

Če vam kdo pokaže ta znak, takoj pokličite policijo

»Z uporabo tega znaka lahko žrtev brez uporabe besed pokaže, da je izpostavljena nasilju ali grožnjam, in potrebuje nekoga, ki bi zanjo poklical pomoč,« pojasnjuje policija.
Fotografija: Znak, ki ga morate poznati. FOTO: Policija.si
Odpri galerijo
Znak, ki ga morate poznati. FOTO: Policija.si

Praktično ne mine dan, ko v poročilih policijskih uprav ne bi brali o nasilju v družinah. To so ta, za katera izvemo. Nekateri žal nikoli ne zberejo poguma, da bi se uprli.

Med razsajanjem koronavirusa, ko nam je bilo gibanje omejeno, je bil ustvarjen mednarodni znak – gib roke: dlan obrnite proti osebi, ki vas gleda, palec pokrčite v navznoter, nato pa oblikujte pest –, ki ga lahko uporabijo žrtve v pogovoru z drugimi, da opozorijo na to, da potrebujejo pomoč. »Z uporabo tega znaka lahko žrtev brez uporabe besed pokaže, da je izpostavljena nasilju ali grožnjam in potrebuje nekoga, ki bi zanjo poklical pomoč,« pojasnjuje policija.

Oseba, ki izvaja nasilje, lahko nadzoruje komunikacijo žrtve, njene stike, klice, sporočila, družbena omrežja: »Ker gre za znak, ki ga oseba lahko uporabi brez besed, je njegova uporaba možna tudi v primeru, ko je nasilnež skupaj z žrtvijo. Ta gib roke je alternativa klicu na pomoč in pomeni signal za policijo, družinske člane, prijatelje, da oseba na drugi strani potrebuje pomoč.«

Koronavirus se je res skoraj že poslovil, nasilje v družini pa ostaja. Zato nikar ne oklevajte, če vam kdo pokaže ta znak.

Znak, ki ga morate poznati. FOTO: Policija.si
Znak, ki ga morate poznati. FOTO: Policija.si

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije