GOLJUFIJA

Če prejmete tak klic, takoj prekinite

Ne, ne kličejo vas iz podjetja Billa Gatesa.
Fotografija: Pozor, da ne nasedete pretkanim goljufom. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Pozor, da ne nasedete pretkanim goljufom. FOTO: Jure Eržen, Delo

Policija in strokovnjaki s Si-CERT opozarjajo pred novim načinom, kako vas hočejo goljufi spraviti v težave oz. ob denar. V zadnjih dveh mesecih je povečano število prijav v zvezi z lažnimi klici Microsoftove tehnične pomoči. To so sporočili iz nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost. Klicatelji se v angleščini z močnim naglasom predstavijo kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku razložijo, da nujno kličejo zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika.

Goljufi kličejo uporabnike z različnih telefonskih številk in jih pod pretvezo okužbe računalnika želijo prepričati, da jim omogočijo oddaljen dostop. Če žrtev sodeluje, goljufi poskusijo pridobiti dostop do spletne banke, prepričati žrtev v posredovanje podatkov kreditne kartice ali pa zlorabijo osebne podatke za namen kreiranja računov v kriptomenjalnicah.


Klici tudi s slovenskih številk


Klici lahko prihajajo iz tujine ali s slovenskih telefonskih številk, vendar pa ne gre za klice iz Slovenije, saj so številke klicateljev ponarejene. Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Taka vrste prevare ni nekaj novega. V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008 dalje, tudi v Slovenijo so goljufi prvič klicali že leta 2013. Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, na SI-CERT svetujejo, da pogovor takoj končajo.Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas