KRVAVO

Brez obžalovanja: Franc in Gloria pokončala brezdomca

Objavljeno 16. oktober 2019 18.02 | Posodobljeno 16. oktober 2019 18.12 | Piše: Ju. P.

Zakonca Franc in Gloria Kleindienst višjih sodnikov nista dobila na svojo stran.

Gloria Kleindienst pravi, da se večkrat spomni na pokojnega. FOTOgrafiji: Boštjan Fon
LJUBLJANA – »Žal mi je, da je umrl. Ampak jaz nisem kriv,« je ljubljanske višje sodnike pred kratkim prepričeval Franc Kleindienst, ki je bil obsojen zaradi smrti 36-letnega brezdomca Matevža Potočnika Muzge na Jesenicah.
image
Franc Kleindienst (levo) ni priznal, Alen Lović (skrajno desno) pa je dogodek takoj obžaloval.

Tudi njegova žena Gloria Kleindienst je obžalovala Matevževo smrt, na sodišču pa dejala: »Večkrat se spomnim nanj. Nisem mu mogla pomagati. Kar sem lahko pomagala, je, da sem mu dala mokro brisačo okoli vratu. Prav tako nisem vedela, kako hude poškodbe ima. Da je imel Lović obute težke čevlje, sem izvedela šele pozneje. Ni bilo prav, da se je kaj takega zgodilo.«

A sankcije vpletenim v dogajanje ostajajo takšne, kot jih je dosodilo kranjsko okrožno sodišče, saj je višje sodišče v Ljubljani zavrglo vse pritožbe in potrdilo prvostopenjsko sodbo.
 

Najmanj 15 brc v glavo


Kaj natančno se je v soboto, 8. septembra lani, med 18.30 in 19.20 dogajalo v zabojniku za brezdomce na Jesenicah, vedo le Alen Lović ter zakonca Kleindienst. Njihovo druženje je privedlo do smrti 36-letnika. Težko si je predstavljati, kakšne muke je moral doživljati, dokler se mu ni zaradi hudih poškodb dokončno ustavilo srce. Trojica naj bi ga namreč vsaj 15-krat brcnila v glavo in še najmanj 50-krat v druge dele telesa. Prvi udarec mu je zadal Lović. Tako močno ga je udaril v glavo, da je Matevž padel na tla in postal nemočna tarča.
Zakonca Kleindienst sta krivdo ves čas zavračala, a sta bila prav tako obsojena.


Surovo ravnanje z nesrečnim 36-letnikom je Lović na predobravnavnem naroku na kranjskem okrožnem sodišču takoj priznal. Vse je pripisal alkoholu in obljubil, da bo postal boljši človek. Zaradi povzročitve posebno hudih telesnih poškodb mu je sodišče izreklo sedem let zaporne kazni. Soobtožena zakonca Kleindienst pa sta krivdo ves čas zavračala, a sta bila prav tako obsojena, Franc na osem let in pol, Gloria pa na sedemletno ždenje za rešetkami.

Obramba je na seji višjega sodišča med drugim opozarjala na ugotovitve izvedenca, da so bile usodne poškodbe povzročene z brcami v glavo s trdimi in težkimi čevlji. Te je, kot so ugotovili preiskovalci, nosil le Lović, Franc in Gloria sta imela obute lažje. A ni bila prepričljiva. Neuspešno je bilo torej na višjem sodišču tudi tožilstvo, ki je menilo, da bi morala zakonca dobiti še višjo kazen, in sicer Franc 10 let, Gloria pa devet, med drugim tudi zato, ker je bil Franc že kaznovan in ker nista pokazala obžalovanja.
Deli s prijatelji