SMRTNA NESREČA

Bodo po tragediji le uredili nevarno cesto?

Objavljeno 21. september 2020 17.31 | Posodobljeno 21. september 2020 17.43 | Piše: Moni Černe

Devetnajstletni voznik do smrti zbil upokojenca. Sončna pot brez razsvetljave.

Pešcu ni bilo pomoči.
V petek zvečer se je 67-letni Roman Šavle iz Gradina peš vračal proti domu. Ura je bila skoraj pol devetih zvečer, sonce je že zašlo, ko je z ulice Sončna pot v naselju Prade pri Kopru prikorakal do križišča s Pobeško in slednjo prečkal približno pet metrov od označenega prehoda za pešce. Prehod je bil na njegovi desni strani, uspelo mu je prehoditi približno polovico ceste, a do Prad, kjer je živel z družino, ni prišel.

image
Domačini so pretreseni. FOTOGRAFIJI: Moni Černe

Ob 20.25 je namreč 19-letni Izolan z osebnim vozilom znamke BMW, ob njem je sedela sovoznica, pripeljal iz smeri Bertokov proti Pobegom. Ko je pripeljal do križišča s Sončno potjo, je z njegove leve strani prihajal Roman Šavle, vanj je 19-letnik trčil. Nesrečnik je najprej padel na vetrobransko steklo, zatem pa prek strehe vozila na cesto in tam obležal. Pomoči mu ni bilo, poškodbe so bile usodne in zdravnik je na kraju lahko le potrdil smrt.

Policija je sporočila, da vozniku ni uspelo varno ustaviti in da ni vozil dovolj previdno v bližini prehoda za pešce, zato je trčil v pešca. Po neuradnih informacijah je Izolan vozil prehitro, koliko, bo pokazala preiskava.

Mladi voznik, ki ni vozil pod vplivom alkohola, je bil po naših informacijah zaradi strašne nesreče hudo pretresen, prav tako kot svojci in domačini, ki so upokojenega Romana Šavleta, nekdanjega upravnika pošte v Kopru, dobro poznali. »Srce me boli, ker ga ni več, bil je čudovit človek. Vsi smo ga imeli radi, med nami je bil zelo priljubljen,« žalostno pripoveduje domačin. Na pločniku se je zbralo več kot deset ljudi, nemo so zrli zdaj v prehod za pešce, zdaj v talne oznake, ki so prikazovale, kako se je usodna nesreča zgodila.

Ob tem se je našim sogovornikom znova porajalo vprašanje, zakaj na cesto, po kateri večina voznikov vozi prehitro, tudi do 150 km/h, ne postavijo talnih oznak in druge prometne signalizacije, ki bi pripomogla k varnosti udeležencev prometa. Povedo, da naj bi na Pobeški izmerili rekordno hitrost voznika, ki je vozil kar 240 km/h. Opozorila domačinov, pa tudi drugih, da je Pobeška cesta zelo nevarna, pravijo sogovorniki, so naletela na gluha ušesa: »Postavljena ni niti ena ležeča ovira. So jo pa postavili na ulici, kjer tako ali tako nihče ne divja,« kažejo z roko na stransko ulico, desno od mesta trka.
Opozorila domačinov, pa tudi drugih, da je Pobeška cesta zelo nevarna, so naletela na gluha ušesa.


»Prav na delu, kjer je umrl sosed, velikokrat vidimo povoženo divjad, pa pse, zdaj smo izgubili človeka.«
Na ulici, s katere je prišel pokojni, vidimo, da so krajani na drog električne napeljave nalepili obvestila, s katerimi opozarjajo na še eno težavo. Mestni občini Koper zaradi varnosti sprehajalcev in stanovalcev predlagajo postavitev javne razsvetljave na Sončni, priljubljeni sprehajalni poti. Za Romana Šavleta, ki je umrl samo nekaj sto metrov od doma, bodo morebitni nadaljnji varnostni ukrepi na poti ali cesti, žal, prepozni. 
Deli s prijatelji