BORILA SE JE ZA ŽIVLJENJE?

Barbara trgovcu prebodla srce

Objavljeno 07. november 2019 12.02 | Posodobljeno 07. november 2019 15.18 | Piše: Boštjan Celec

Do partnerice Barbare Filipčič naj bi bil Ilija Zvjerac nasilen. Zoper njo zdaj vložili obtožnico za uboj.

Na zaslišanju je dejala, da se je le branila. FOTO: Moni Černe
POSTOJNA – Odvetnik 36-letne Postojnčanke Barbare Filipčič je od vsega začetka prepričan, da ta februarja ni zagrešila kaznivega dejanja. »Branila se je, torej gre za dejanje, storjeno v silobranu. Obžaluje ga, a se je borila za lastno življenje,« nam je povedal Ivan Ravbar. In čeprav so Filipčičevo medtem celo izpustili iz pripora, bo morala odgovarjati za očitan zločin, to pa je uboj njenega 57-letnega partnerja Ilije Zvjerca. Na koprskem tožilstvu smo namreč izvedeli, da so prejšnji mesec proti njej vložili obtožni akt.

Ni odšel, sesedel se je pred vrati

Je akterka prvega letošnjega umora oziroma uboja na Slovenskem, ki se je na Prešernov dan zgodil v Postojni. Ko živelj v Ulici Prekomorskih brigad dopoldne še ni vedel, kaj se je zgodilo, mu je dajala večurna prisotnost policije v enem od stanovanjskih blokov slutiti, da se je zagotovo nekaj hudega. In ko so izvedeli, zaradi koga so tam preiskovalci kaznivih dejanj, je kronistom eden od domačinov zaupal, da je žrtev in osumljeno poznal, ter pripomnil, da je bilo razmerje med natakarico v enem od krajevnih barov in trgovcem večkrat burno. Med njima naj bi nastajali spori, sploh ko je bil v igri alkohol. V noči na 8. februar pa se je zgodila tragedija.

Dva sta si sodila sama

V Sloveniji se je letos zgodilo šest umorov ali ubojev. Prvega marca je 63-letna Ivica Kalšek v Ošlju nad Slovensko Bistrico zaradi žalitev na svoj račun zadavila 88-letno mater Ivanko Dovnik, nato pa jo s polenom udarila po glavi. Zaradi uboja na mah je bila obsojena na pet let zapora. V Radovljici je 26. marca 58-letni Zdravko Blagojević z ostrim predmetom umoril 58-letno partnerico Nevenko Osterc ter si sodil sam. S samomorom je življenje končal tudi morilec iz Spuhlje pri Ptuju; 58-letni Ivan Podplatnik je z nožem umoril 56-letno ženo Marijo, nato pa zabodel sebe. Medtem še potekata preiskavi zadnjih dveh umorov: 23. avgusta naj bi za ljubljanskim Bežigradom 47-letni Robert Robavs ustrelil 48-letnega bratranca Aleša Dovča, ki je takrat kolesaril z enim od svojih mladoletnih otrok. Drugega oktobra pa naj bi v Bovcu 24-letni državljan Bosne in Hercegovine Jasmin Suljić z nožem večkrat usodno zabodel 34-letnega domačina Romana Komaca.

Kot so sporočili s Policijske uprave Koper, je zdravstvena ekipa postojnskega zdravstvenega doma po obvestilu občanke zjutraj pred stanovanjem našla mrtvega 57-letnega Postojnčana. Zdravnik je zaradi sumljivih okoliščin smrti obvestil policijo, ta je nato zaradi suma storitve kaznivega dejanja uboja odvzela prostost 36-letni Postojnčanki. Ogled kraja dejanja in poznejša sodna obdukcija sta pokazala, da je moški v nočnih urah umrl nasilne smrti, izkrvavel je zaradi vboda v predel prsi z ostrim predmetom.

image
Na mrtvega Ilijo so zjutraj naleteli sosedje.
Po večernem prepiru, ki so bili torej stalnica v njuni zvezi, naj bi Barbara zapustila stanovanje in se vrnila čez dve uri, misleč, da bo Ilija zaspal. A jo je pričakal in jo med nadaljevanjem prepira s čelom udaril v glavo. Nato naj bi ga z nožem, oblečenega v puhovko, zabodla v predel srca, ter od njega zahtevala, da zapusti stanovanje. Da ga je smrtno ranila, bojda ni vedela. Misleč, da ga je le »piknila« in da je odšel, je zaklenila vrata, začela pospravljati, potem se je odpravila spat. Tega, da Ilija medtem umira pred kletnim stanovanjem, pa naj ne bi niti slutila.

Silobran ni protipraven

In medtem ko je Filipčičevo preiskovalna sodnica poslala v pripor, je bilo med njunimi znanci kar nekaj takih, ki so jo vzeli v bran. Zvjerac naj bi jo namreč že dolgo zmerjal, žalil in zaničeval, bil nasilen do nje in ljubosumen. »Rad je globoko pogledal v kozarec.« Vse naj bi se le še poslabšalo, ko je pred nekaj meseci odšel na čakanje. Do upokojitve mu je manjkalo še nekaj mesecev, so vedeli povedati ljudje in pripomnili, da odkar ni delal, je Barbarine izmene preživel z njo v gostilni, na drugi strani šanka. »Ni mu bilo prav niti to, da se je pogovarjala s strankami.«

Tudi uradna preiskava primera je sicer pokazala, da je bilo v partnerskem odnosu osumljene in žrtve res prisotno tudi nasilje žrtve in njegovo čezmerno uživanje alkohola. Moškemu so namreč policisti že pred leti zaradi nasilja izrekli prepoved približevanja, proti njemu naj bi tekel tudi postopek zaradi nasilništva.

image
Zaboden je omagal pred vrati kletnega stanovanja. FOTO: Moni Černe

Pomenljiv preobrat v zadevi se je zgodil že nekaj tednov po zločinu, saj je koprsko višje sodišče ugodilo pritožbi obrambe na sklep o podaljšanju pripora in ga razveljavilo. »Pritrdilo je obrambi, da ni podanih pripornih razlogov,« nam je povedal odvetnik Filipčičeve, ki je torej mnenja, da se je klientka samo obvarovala pred napadom, v katerem bi lahko izgubila življenje.
Čeprav je na prostosti, je zdaj obtožena uboja, za kar ji preti kazen od pet do 15 let zapora. Od obrambe pa je pričakovati, da bo vztrajala, da v tem primeru ni šlo za uboj, ampak za dovoljeni silobran. Dejanje, ki je storjeno v silobranu, pa ni protipravno, je namreč obramba, ki je nujno potrebna, da storilec odvrne od sebe istočasen protipraven napad. 
Ni mu bilo prav niti to, da se je pogovarjala s strankami.
21 let je bil Ilija starejši od partnerice Barbare.
Deli s prijatelji