PODKUPNINA ZA KREDIT

Bankir bi za 170.000 evrov odpravil vse težave

Objavljeno 29. avgust 2019 12.49 | Posodobljeno 29. avgust 2019 12.49 | Piše: Tomica Šuljić

Mariborska bančnika in notar so zahtevali podkupnino za kredite, a so se ujeli v mreže, ki jim jih je ob pomoči policije nastavil podjetnik.

Na NKBM so policijo poklicali kar sami.
FOTO: Tadej Regent
Bančni posli so v Sloveniji praviloma oviti v tančice skrivnosti, zaposleni pa neradi govorijo o postopkih in dogajanju znotraj nekoč naših institucij, ki smo jih večkrat dokapitalizirali, preden smo jih prodali tujcem. Toda nenavadne poslovne prakse zdaj razkriva preiskava kaznivih dejanj prejemanja podkupnin in pomoči pri tem, v srčiki katere so se znašli Martin Kandrič iz Nove KBM (NKBM), Matjaž Majcan (bivši vodja poslovalnice banke Lon v Mariboru) ter mariborski notar Gorazd Šifrer. Skupna višina terjanih podkupnin je znašala približno 400.000 evrov.

V Mariboru, Ljubljani in Kranju je jeseni lani več kot sto kriminalistov in preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada krenilo v hišne preiskave pri omenjenih, v policijskem primežu pa so se znašli še Nataša Matijevič iz mariborske Snage ter osebe, ki so podkupnine dale. Dogajanje sega v čas, ko so bili lastniki NKBM že Američani, a je Majcan trdil, da so on in njegovi prijatelji »nad njimi, da bodo Američani podpisali to, kar bodo oni zahtevali,« kot je policiji lani marca zaupal podjetnik, ki je prek svojega poslovnega znanca prišel v stik s krediti za podkupnino.

Za pomembne informacije 10.000 evrov
Zanimiva je tudi obnova strehe glavne avtobusne postaje v štajerski prestolnici, za katero je razpis objavilo podjetje Snaga aprila lani; članica komisije, ki je pregledovala ponudbe, je bila Nataša Matijevič. Preiskovalci sumijo, da je z Majcanovo pomočjo "zahtevala zase 10.000 evrov nagrade za pomembne informacije" od Selinška; posel je na koncu dobilo Selinškovo podjetje, o tem pa ga je obvestil Majcan z besedami: "Bo treba šampanjec odpreti." A kaj ko se Matijevičeva in Majcan nista dogovorila o delitvi podkupnine, zato je Selinšek po telefonu večkrat bentil: "Sem mislil, da sta se vidva to zmenila, zdaj pa vidim, da kurac sta se zmenila." Majcan je v drugem telefonskem pogovoru blatil Matijevičevo, da je "pokvarjena baba ko žafran, do amena," ter sugeriral "ono prasico morte fuknit ne, Matijevičevo?"

Cipresa za brisalcem

Podjetnik je že spomladi 2017 potreboval kredit, njegov poslovni znanec pa mu je uredil sestanek z Majcanom; slednji naj bi (glede na kazensko ovadbo podjetnika) povedal, da bodo finančne težave podjetnikove družbe rešene, ko prinese 300.000 evrov k mariborskemu notarju! Nekaj mesecev je vladalo zatišje, nato pa je poslovni znanec januarja lani znova klical podjetnika, naj se sestane z Majcanom, »saj se brez njegove pomoči na banki ne bo nič uredilo«. Podjetnik se je dogovoril za sestanek, hkrati pa je najel še detektivske storitve ter o dogajanju obvestil policijo.

image
Na NKBM so policijo poklicali kar sami.
FOTO: Tadej Regent
Sestanek z Majcanom je podjetnik zvočno posnel, bankir pa mu je za 170 tisočakov obljubil, da bo odpravil vse težave, ki jih ima njegova družba z NKBM. Še na dveh sestankih je podjetniku povedal, da »družba ne bo preživela brez njegovega posredovanja«, za opomin pa mu je navedel drugo podjetje, katerega direktor je bil »pameten« in je izgubil nadzor nad družbo, vredno 30 milijonov. Ko je podjetnik povprašal po volji ameriškega lastnika, mu je Majcan odvrnil: »Mi smo višje.« In ko je podjetnik vprašal, ali lahko pogodbo sklenejo pri katerem drugem notarju, je bančnik pojasnil: »Šifrer to zna!«

image
Skupaj so kreditojemalcem pobrali krepko nad 200.000 evrov, hoteli so še več. FOTO: Leon Vidic
Tako se je podjetnik sam dobil z notarjem Šifrerjem in ga snemal, ko mu je pojasnjeval, kako se sklene pogodba in kdo lahko dostopa do 170 tisočakov v notarjevem sefu, ki naj bi jih prinesel podjetnik. Podjetnik je o dogajanju obvestil tudi člana uprave NKBM, tudi na banki so obvestili policijo.

Dva meseca po prvem sestanku z Majcanom je podjetnik začel dobivati klice iz Češke in Romunije, a se ni nihče oglasil, za brisalcem službenega avtomobila pa je našel zataknjeno vejico ciprese! Toda takrat so kriminalisti že par mesecev prisluškovali osumljenim bančnim akterjem ...

400.000 evrov je znašala skupna višina zahtevanih podkupnin.

Kdo bo vzel cekine?

image
Majcan je vodil poslovalnico Lon, kredite pa je urejal drugje. FOTO: Leon Vidic
Policisti so ugotovili, da je Majcan o kreditu komuniciral le s Kandričem, ki je bil v NKBM specialist upravljanja problematičnih naložb in odgovoren za podjetnikovo družbo. Prisluškovali pa so tudi pogovorom Majcana z notarjem, ko sta se oba čudila, zakaj se podjetnik ne javi: »Do poslovnega odnosa sploh ni prišlo. Pa toliko boljše, ker je fukjen, v glavi ni čist. Mislim, da se mu malo čama,« je Majcan govoril za podjetnika.

V prisluhih je pristal tudi podjetnik Sebastijan Selinšek, ki je urejal kredit za zaposlenega: »Če ne bo tu, pa bom v Avstriji zrihtal. Samo naj pripravi dva odstotka,« je pojasnil Majcan, ki je čez nekaj časa spraševal Selinška: »Cekine bo tebi dal?«, Selinšek pa je odgovoril: »Cekine … lahko mu jaz stran vzamem. Za koliko mu rečem?« Majcan je predlagal dva tisočaka nezakonite nagrade zase.

image
Kandrič je odšel z NKBM konec februarja letos. FOTO: Linkedin
Ob prisluhih bančnike bremeni tudi papirnata sled: kriminalisti so pri Majcanu v hišni preiskavi zasegli notarske zapise in potrdila, v mrežo se je ujela tudi njegova partnerica Tjaša Čepon, ki je po telefonu razkrila, da hrani Majcanove dokumente pri sebi doma. Za še en kredit v višini sto tisoč evrov je Majcan zahteval nagrado 2500 evrov od družbe, ki je imela račun pri njegovi hranilnici Lon.

Šifrer je takoj po preiskavi vse očitke zanikal, Kandrič pa od marca ne upravlja tveganih naložb v NKBM. Na mariborskem okrožnem sodišču pojasnjujejo, da se po podatkih tamkajšnjega vpisnika v tej zadevi vodijo postopki proti devetim osebam: »Zadeva je v fazi odločanja o pritožbi zoper sklep o zavrnitvi predloga za izločitev dokazov,« pojasnjuje stanje predsednica okrožnega sodišča Alenka Zadravec. Po sodnih počitnicah se bodo akterji predvidoma znašli na sodišču, ko bo razpisana glavna obravnava.
Deli s prijatelji