SMRT V GORAH

Avstrijka usodno zdrsnila

Kdor ni izkušen, kdor ne pozna nevarnosti ture in kdor nima opreme, naj se ne loteva težkih vzponov, po novi smrtni nesreči opozarjajo policisti.
Fotografija: Helikopter je moral večkrat poleteti na pomoč. FOTO: GRS Kranj
Odpri galerijo
Helikopter je moral večkrat poleteti na pomoč. FOTO: GRS Kranj

»Znova opozarjamo na zahtevne razmere v gorah in na pametno kalkulacijo tveganja. Kdor ni izkušen, kdor ne pozna nevarnosti ture in kdor nima opreme ali pa je ne zna uporabljati, naj se ne loteva težkih vzponov ali pa naj angažira licenciranega gorskega vodnika. Razmere so ponekod že zimske in zahtevajo uporabo alpinistične opreme ter določeno znanje in izkušnje,« po novi tragediji v gorah, v kateri je minuli konec tedna umrla Avstrijka, opozarja Bojan Kos, tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj.

Pomanjkljiva oprema

Na območju Jezerske Kočne se je v soboto popoldne namreč smrtno ponesrečila avstrijska gornica. »Zdrsnila je pri prečenju izpostavljenega, s snegom prekritega dela in umrla po prevračanju po melišču,« je okoliščine usodne nesreče predstavil Kos. Posredovali so helikopterska posadka Slovenske vojske z dežurno ekipo reševalcev in policistom gorske policijske enote na krovu ter kranjski gorski reševalci. »Vse okoliščine kažejo na nesrečo in zdrs zaradi neustrezne in pomanjkljive opreme. Na mestu zdrsa je bil trd sneg, deloma tudi led,« je še povedal Kos in dodal, da so istega dne gorski reševalci posredovali še pri koči v Tamarju zaradi poškodbe roke, pri Sankaški koči in na Prevali zaradi slabosti ter na Slemenovi Špici zaradi poškodbe noge. Vključen je bil tudi vojaški helikopter.

Policijski helikopter pa je opravil reševanje dveh zaplezanih moških na grebenu Kočne, ki sta se neustrezno pripravila na turo. Rešili so ju tik pred temo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije