GA BODO IZROČILI?

Po 18 letih pedofil Joža Šmit končno v Sloveniji

Joža Šmit ni nasprotoval predaji. Kje se skriva Elvir Kurbegović?
Fotografija: S to staro fotografijo smo Šmita iskali skoraj dve desetletji.
Odpri galerijo
S to staro fotografijo smo Šmita iskali skoraj dve desetletji.

Kranj – Joža Šmit iz Vrbe na Gorenjskem kmalu ne bo več obraz z najstarejše veljavne slovenske mednarodne tiralice, s katero ga iščemo že 18 let. Po odgovoru z Generalne policijske uprave namreč sodimo, da so avstralske pravosodne oblasti ugodile zahtevi slovenskih oziroma okrožnega sodišča v Kranju po njegovi aretaciji in predaji. Ko bo letalo z njim pristalo na Brniku, pa bo nova najstarejša slovenska tiralica postalo iskanje 40-letnega Elvirja Kurbegovića, ki ga ravno tako iščejo na kranjskem okrožnem sodišču.

V teku dogovori o izročitvi

Šmit se je februarja predal avstralski zvezni policiji, na izročitvenem zaslišanju pa naj ne bi nasprotoval svoji predaji domovini. Tako imenovani ekstradicijski postopki se sicer znajo zavleči tja do pol leta ali še dlje, pred mesecem pa na slovenski policiji še niso imeli odgovora na naše vprašanje, ali je znan datum njegove izročitve: »Od avstralskega Interpola v zvezi v tem še nismo prejeli nobenega obvestila.« Zdajšnji odgovor uradne govorke policije Vesne Drole pa razkriva, da so Avstralci le vzpostavili stik s Slovenci, vendar »dogovori o izročitvi še potekajo«.

Bliža se torej čas, ko bo moral 59-letnik odgovarjati za očitke na svoj račun, ki pa so zaradi preteka let nekoliko že zvodeneli. Obtožba zaradi zlorabe mladoletne osebe je namreč zastarala, čez dobro leto dni pa bi zastaral tudi očitek spolnega nasilja nad osebo, starejšo od 15 let – v obeh primerih je šlo za isto oškodovanko.



Šmit naj bi v Avstraliji nelegalno bival od leta 2000, tam naj bi delal kot rudar, leto dni pozneje je bilo zanj razpisano iskanje. Avstralske oblasti so ga začele resneje iskati šele predlani, ko so svojo javnost seznanile, da je Slovenija podala zahtevo za njegovo aretacijo zaradi izročitve.

Nedavno je bilo  na spletnih straneh slovenske policije razpisano iskanje za 134 storilci kaznivih dejanj. Kranjčana Kurbegovića iščemo že 12 let. Ko je izpuhtel v neznano, so s PU Kranj posvarili živelj: »Policijsko opozorilo je treba vzeti nadvse resno! Na begu je zelo nevaren in skoraj zanesljivo oborožen moški.«

Kurbegović je bil namreč njihov stari znanec. Tiralica za njim je razpisana zaradi dogodka iz leta 2006, ko je pred lokalom v Kranju s pištolo v prsni koš ustrelil 30-letnega Ljubljančana. Že prej je bil zaradi poskusa umora obsojen na šest let zapora, saj je leta 1999 v diskoteki v Preddvoru cev pištole pomeril proti 28-letniku in trikrat ustrelil. Kot so tedaj poročali kronisti, je imel ta neverjetno srečo, da je sploh ostal živ. Sam naj bi namreč odsunil cev in se tako ognil prvima dvema kroglama, pri tretjem strelu pa naj bi smer pištole spremenil nekdo tretji.



Ravno leta 1999 pa je le malo manjkalo, da bi se tudi Kurbegović znašel med pokojnimi. Nedaleč od kranjske policijske postaje je bil vpleten v znameniti obračun sprtih kranjskih tolp s Planine in Zlatega polja. Ena krogla ga je zadela v uho, druga pa v ramo.

Kaj menite, kod se že 12 let potika Elvir Kurbegović? Glede na ujemanje starosti bi lahko šlo za istega Elvirja Kurbegovića, ki so ga policisti leta 2012 aretirali v bližini Banjaluke. Pri sebi je imel pol kilograma heroina. Tedaj je živel v Sanskem Mostu. 

V rubriki Iskane osebe je Kurbegović objavljen tik ob Šmitu.
V rubriki Iskane osebe je Kurbegović objavljen tik ob Šmitu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije