SOJENJE

Aljančič se je le pokazal sodnici

Nekdanji hokejski predsednik prišel na predobravnavni narok. Če ga niti ta teden ne bi bilo, bi sledile sankcije.
Fotografija: Ernest Aljančič konec marca na sodišče ni mogel, istega dne popoldne pa so ga videli na prijateljevem pogrebu. FOTO: UROŠ HOČEVAR
Odpri galerijo
Ernest Aljančič konec marca na sodišče ni mogel, istega dne popoldne pa so ga videli na prijateljevem pogrebu. FOTO: UROŠ HOČEVAR

LJUBLJANA – Pred slabim mesecem smo zapisali, da nekdanjemu predsedniku Hokejske zveze Slovenije (HZS) grozi pripor; 28. marca letos bi se morali začeti predkazenski postopki zoper nekoč prvega moža našega hokeja Ernesta Aljančiča, nekdanjega odvetnika HZS Marka Schulza in nekdanjega športnega direktorja HZS Matjaža Žargija. Gre za sodno razčiščevanje domnevnih nečednosti, ki segajo celo ducat let nazaj. Obtoženi so pred ljubljansko sodnico Aljo Kratovac obtožbe na predobravnavnem naroku zavrnili, le Aljančič jih ni, saj se na sojenju, domnevno zaradi bolezni, ni pojavil. Tistega dne popoldne so na pokopališču Blejska Dobrava pri Jesenicah k večnemu počitku položili eno velikih imen našega hokeja, nekdanjega vratarja ​​Toneta Galeta. Čeprav dopoldne oboleli Aljančič v domači Ljubljani ni zmogel do sodne klopi, je bil popoldne na pogrebu. Nekateri očividci, ki so bili prav tako na pokopališču blizu železarskega mesta, so o nenadnem izboljšanju zdravstvenega stanja obvestili pristojne.

Aljančič je leta 2006 podpisal pogodbo s samim seboj in dobil v roke pooblastilo za trženje hokejske reprezentance, televizijskih prenosov itd.
Aljančič je leta 2006 podpisal pogodbo s samim seboj in dobil v roke pooblastilo za trženje hokejske reprezentance, televizijskih prenosov itd.

Tokrat je Aljančič le prišel na sodišče. Pred enim mesecem smo namreč izvedeli, da sodnica lahko odloča o prisilnih ukrepih, če ta teden ne bi sedel na klop za obtožene. Najprej bi bila odrejena prisilna privedba, nato bi lahko za nekdanjega vladarja hokejske zveze odredili celo pripor. Pred sodnico je Aljančič dejal, da se ne čuti krivega zlorabe položaja in oškodovanja hokejske zveze. Pričakuje oprostilno sodbo, je pa še navrgel, da pošte za prvi narok zaradi bolezni ni mogel dvigniti, tokrat pa se je v dobro sodnega procesa odpovedal poti na Dansko, kjer poteka svetovno prvenstvo v hokeju elitne divizije.
Njegova zagovornica Barbara Pia Hrovat je predlagala izločitev predsednice sodnega senata, o njej bo odločal predsednik sodišča, zato je sojenje preloženo na nedoločen čas.


Eden od naših virov blizu vrha HZS nam je o sojenju podal slikovit komentar: »Aljančič se izgovarja na bolezen, čeprav je bil ob datumu predobravnavnega naroka, kot ste zapisali mediji, zjutraj bolan, popoldan na pogrebu Galeta pa je imel celo govor. Kmalu zatem se je udeležil svetovnega prvenstva divizije II, skupine B v Španiji, kjer je bil vodja.« Naš vir navaja, da je Aljančič od mednarodne hokejske zveze IIHF za vodstvo turnirja na Iberskem polotoku prejel 5000 švicarskih frankov in da je bila z njim dama, dobro poznana hokejskim krogom: »Ta je slike javno objavljala na svojem facebook profilu.« Dobro obveščeni krogi so nam potrdili, da je tožilstvo zastopnici Aljančiča predlagalo predhodno pogojno kazen in povrnitev odtujenega. »Aljančič ni privolil v predlog, ker ga je k temu nagovoril odvetnik Schulz, ki je soobtožen,« trdi naš vir in dodaja: »Predsednik sodišča sodnice ne bo izločil. Tožilstvo za nekdanjega predsednika HZS predlaga tri leta zapora in povrnitev nakradenega. To kazen bo zanesljivo dobil.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije