PREISKAVA ŠE POTEKA

Abramovu uspelo s pritožbo

Objavljeno 28. avgust 2019 17.25 | Posodobljeno 28. avgust 2019 17.25 | Piše: Gordana Stojiljković

Preiskava domnevnega umora Sare Veber še poteka. Preiskovalni sodnik pa ni opravil testa sorazmernosti.

Sebastien Abramov je osumljen naklepnega umora svojega takratnega dekleta.
CELJE – Medtem ko je ljubljansko sodišče končalo sodno preiskavo v zadevi odrezana roka in je tožilstvo konec julija za spodletelo zavarovalniško goljufijo vložilo še ne pravnomočno obtožnico zoper četverico – 29-letnega Sebastiena Abramova, njegove starše, 65-letnega Gorazda Colariča in 58-letno Tinko Huskić Colarič, ter 21-letno Julijo Adlešič, njegovo dekle – pa sodna preiskava zaradi suma naklepnega umora njegovega takratnega dekleta, 24-letne Sare Veber s Pernovega pri Žalcu, intenzivno poteka. Zaslišali so okoli 20 prič, prejšnji teden tudi starše pokojne Sare Nado in Rudija Vebra, pa tudi puškarja, ki je Abramovu prodal puško.
 

Zaslišanje je bilo mučno


Kot nam je zaupala Vebrova, je bilo pričanje mučno, saj oba z možem intenzivno znova podoživljata vse trenutke tragične in izjemno boleče izgube njune edinke 15. marca 2015, za rojstvo katere sta si prizadevala kar veliko let. Po trditvah Abramova je šlo za nesrečni dogodek, ko je sredi dnevne sobe Vebrovih čistil puško in naj bi se nenadoma sprožila.

24 let je bil stara Sara Veber, ko je umrla.

V okviru preiskave se je zagovornik Abramova Mitja Pavčič pritožil na sklep preiskovalnega sodnika, ki je zavrnil zahtevo za izločitev dokazov v primeru Sare Veber. Zdaj pa je višje sodišče njegovi pritožbi ugodilo, saj bi moral sodnik skladno s sodno preiskavo opraviti tako imenovani test sorazmernosti.

image
Po štirih letih od smrti Sare Veber poteka sodna preiskava. FOTO: Družinski arhiv
Pavčič nam zaradi tajnosti sodne preiskave ni mogel zaupati, katere dokaze poskuša izločiti, je pa na primeru pojasnil, kaj to pomeni. "Recimo, da imate na eni strani osebo A, ki je napadla osebo B, oseba B pa je nato osebo A nekam zaklenila. Torej sta obe osebi nekaj storili; A je nekoga ogrožala, B pa se je rešil tako, da je A nekam zaprl, torej mu je protipravno odvzel svobodo. Sodišče mora tehtati med nujnostjo tega ukrepa, ugotoviti, da ni šlo drugače," je poskušal Pavčič raztolmačiti pravni pojem.

"V primeru tehtanja dveh ustavnopravnih zavarovanih pravic je vedno treba opraviti test sorazmernosti, preiskovalni sodnik pa v tem primeru tega ni opravil," poudarja Pavčič. S stališčem zagovornika se očitno strinja tudi višje sodišče, njegovi pritožbi je ugodilo in zadevo v ponovno presojo vrnilo preiskovalnemu sodniku.

Ena sodba že pravnomočna

Oktobra se bo na žalskem okrajnem sodišču nadaljevalo sojenje Abramovu za goljufijo. Obtožnica mu očita, da si je od Sarine mame Nade Veber sposodil 18.000 evrov, od česar ji je vrnil tisočaka, preostalo pa pospravil v žep. Je pa že pravnomočna pogojna obsodba, ker si je od oškodovanca sposodil štiri tisočake in mu jih ni nikoli vrnil.

Abramov je osumljen kaznivega dejanja umora iz nizkotnih razlogov in na zahrbten način, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora. Pred preiskovalnim sodnikom okrožnega sodišča v Celju je konec junija letos v pisnem zagovoru vztrajal, da je bil dogodek, v katerem je umrla 24-letna Sara Veber, nesreča.
 

V priporu zaradi odrezane roke


Abramov je sicer od 6. marca letos v priporu zaradi sumov, povezanih s spodletelo zavarovalniško goljufijo z odrezano roko. Obtožnica, ki Adlešičevi, ki je prav tako v priporu, Abramovu in Huskić Colaričevi očita po pet kaznivih dejanj poskusa goljufije, Colariču pa eno goljufijo na račun več zavarovalnic, sicer še ni pravnomočna, grozi pa jim do osem let zapora. 
Deli s prijatelji