OGROŽENA VARNOST

Abramova bi ugrabili, da bi izsilili denar?

Objavljeno 01. december 2019 07.30 | Posodobljeno 01. december 2019 07.30 | Piše: Gordana Stojiljković

Naši viri s Povšetove poročajo, da je varnost znanega pripornika ogrožena. Poostrili naj bi varovanje Abramova in pravosodnih paznikov, ki ga spremljajo.

Na sojenje v Žalcu je Sebastien Abramov nosil neprebojni jopič. Mu ga bodo morali znova nadeti?
LJUBLJANA – Izza rešetk zapora oziroma pripora na Povšetovi v Ljubljani prihajajo informacije, ki zadevajo ta trenutek najbolj razvpitega pripornika v državi, Sebastiena Abramova. Ta se je za zapahi znašel zaradi obtožb tožilstva, da je skupaj s partnerico Julijo Adlešič – tudi ona je v priporu, in sicer na Igu – ter svojimi starši, Tinko Huskić Colarič in Gorazdom Colaričem, poskušal ogoljufati pet zavarovalnic tako, da si je Julija s krožno žago odrezala levo roko nad zapestjem. Po mnenju tožilstva je to storila zato, da bi od zavarovalnic prejela visoko odškodnino, v primeru hude invalidnosti naj bi si skupno obetali kar 1,217.950 evrov odškodnine. Četverica krivde na predobravnavnem naroku ni priznala, je pa obramba zahtevala izločitev nekaterih dokazov, ki naj bi bili pridobljeni nezakonito.

Ogroženi tudi pazniki

Po naših zanesljivih informacijah naj bi do Abramova pristopili pravosodni policisti in ga seznanili, da se na družabnih omrežjih in t. i. darknetu (na tem se denimo odvija tudi nezakonita trgovina z drogami) pojavljajo namigi, da naj bi si krogi z območja nekdanje skupne države Jugoslavije prizadevali, da bi Abramova čim prej spravili na prostost. Kot navaja naš vir, naj bi bil zato v skrbeh, saj tudi pravosodni policisti naj ne bi bili prepričani, ali ga želijo osvoboditi ali pa ugrabiti in od njega izsiliti denar. Kot smo že pisali, je Abramov vsaj dvakrat, odkar je v priporu, govoril o tem, da denar ima. Prvič, ko je ponudil milijon evrov varščine – pol milijona zase in pol za Julijo, da bi se lahko branil s prostosti, pa je sodišče to možnost zavrnilo. In drugič, ko je sodišče zaprosil, da ga na njegove stroške pazniki prepeljejo na avstrijsko stran meje, da bi z računa avstrijske banke dvignil milijon evrov in jih doniral malemu Krisu, ki je potreboval denar za drago zdravilo. Tudi v tem primeru je sodišče njegovo prošnjo zavrnilo.

Pravosodnih policistov, tako naš vir, naj ne bi zanimali razlogi groženj, temveč predvsem varnost – pripornikova in njihova lastna. Zato naj bi se v priporu odločili za povečano število pravosodnih policistov, razmišljali pa naj bi tudi o povečanem številu spremljajočih paznikov na sojenje, morda tudi o dodatni policijski patrulji. Menda ni problem, dokler je Abramov varno na Povšetovi ali v dvorani na sodišču, problematična naj bi bila pot do sodišča in nazaj, predvsem tista do Celja, kjer poteka sodna preiskava zaradi očitkov o umoru bivšega Sebastienovega dekleta Sare Veber, ali Žalca, kjer poteka sojenje za goljufijo, ko je Sarina mama Nada Veber zanj dvignila kredit 18 tisočakov, od česar ji je vrnil enega, preostalo pa naj bi zadržal zase. Po naših informacijah Abramova skrbi tudi za mamo Tinko, zato naj bi zanjo že zahteval zaščito. Na trnih je tudi zato, ker mu je sodišče prepovedalo komunikacijo z Julijo, s katero sta si še pred kratkim vsak dan dopisovala.

Sodnica izločila dokaze

Sodnica Vesna Podjed, ki presoja v zadevi odrezana roka, je prejšnji teden ugodila predlogu obrambe in iz spisa izločila nekatere dokaze, ki naj bi bili pridobljeni nezakonito. Tako je, kot je za Slovenske novice pojasnil zagovornik Abramova Mitja Pavčič, zahteval izločitev zapisnikov o zaslišanju staršev Adlešičeve, Boštjana in Monike Adlešič, v sodni preiskavi, ker ju preiskovalna sodnica ni opozorila na tako imenovani institut pravne dobrote, da torej nista dolžna pričati proti Abramovu, ker je hčerin partner. Na to namreč sodnik mora opozoriti pred pričanjem.
Ne zanikali ne potrdili
S konkretnimi vprašanji, ali naše informacije o domnevni ogroženosti priprtega Sebastiena Abramova držijo, smo se obrnili tudi na direktorja Zavoda za prestajanje kazni zapora Povšetova Mirana Candellarija, vendar pa so nam z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij posredovali splošen odgovor glede varovanja zaprtih oseb. "Varovanje zaprtih oseb, tudi imenovanega pripornika, organiziramo v skladu z varnostno oceno, ki je ocena dejavnikov tveganj za morebiten pobeg, za zagotavljanje varnega prestajanja kazni ter zagotavljanje varnosti, reda in discipline v zavodu. Ocena je sestavljena iz statičnih in dinamičnih dejavnikov tveganj, ki izhajajo iz ugotovljenih dejstev in okoliščin obnašanja zaprte osebe, njene osebnosti in drugih okoliščin, ki vplivajo na to, da bi bila lahko ogrožena red in varnost v zavodu in zunaj njega. Na podlagi varnostne ocene se načrtujejo in izvajajo aktivnosti ter ukrepi na področju varnosti v zavodu in zunaj njega. Vsi pripadajoči postopki morajo zagotavljati varnost zaprte osebe, zaposlenih in obiskovalcev ter zmanjšati nevarnost nasilja in drugih dogodkov, ki bi lahko ogrožali varnost. Po potrebi se lahko v skladu z varnostno oceno v varovanje spremstva zaprte osebe vključuje tudi policija," so zapisali na upravi. Naših informacij torej niso ne zanikali ne potrdili.

Prav tako je odvetnik zahteval izločitev izvedenskih mnenj izvedenk psihiatrične stroke Ivne Bulić in Maje Makovec Rus ter zapisnik o zaslišanju Makovec Rusove. Svoje mnenje sta namreč spisali tudi na podlagi zapisnikov staršev Adlešičeve. Ni pa sodnica sledila predlogu, da se iz sodnega spisa izločijo pričanja Silve Hafner, s katero živi Gorazd Colarič, češ da gre za njegovo zunajzakonsko partnerico in ji po zakonu ne bi bilo treba pričati oziroma bi morala biti opozorjena na to pravno dobroto. Na to odločitev se je Pavčič pritožil. Hafnerjeva uradno vse do 5. septembra letos ni veljala za Colaričevo zunajzakonsko partnerico, saj je bil do tega dne Colarič uradno še poročen s Tinko Huskić Colarič, s katero pa že dolgo ni živel. Sodnica tudi ni sledila predlogu obrambe, naj sodišče postavi sodnega izvedenca psihiatrične stroke za Gorazda Colariča, češ da je umsko zaostala oseba, ki ni dobro razumela, kaj so ga zasliševali policisti in v sodni preiskavi. Sodnica je ocenila, da postavitev tega izvedenca ni potrebna, saj iz zapisnikov iz preiskave izhaja, da je Colarič razumel, kaj se ga sprašuje, in je normalno odgovarjal na vprašanja.
image
Njegovo varovanje naj bi poostrili.

Že pred tem je višje sodišče v Celju ugodilo pritožbi zagovornika Abramova v primeru umora Sare Veber marca 2015. Tožilstvo Abramova bremeni, da je umoril svoje dekle. Višje sodišče je celjskemu okrožnemu sodišču naložilo, da iz spisa izloči vse zvočne posnetke, ki jih je posnela Vebrova, prav tako vse priloge in sklicevanja na vsebino zvočnih posnetkov ter prepise teh posnetkov. Abramov je v pisnem zagovoru pred preiskovalnim sodnikom okrožnega sodišča v Celju konec junija letos vztrajal, da je bil dogodek, v katerem je umrla 24-letna Sara, nesreča. 
image
Sodišče je prepovedalo dopisovanje med Julijo Adlešič in in Abramovom.
Deli s prijatelji