STARŠI KLIČEJO NA POMOČ

Abramov se je Julije lotil tudi v priporu

Objavljeno 18. julij 2019 07.06 | Posodobljeno 21. julij 2019 12.26 | Piše: Gordana Stojiljković

Sodna preiskava suma umora Sare Veber še ni pravnomočna. Adlešičeva in Sebastien si pisarita s Povšetove na Ig in obratno.

Sebastien in Julija aprila lani, ko so jo starši zadnjič videli. FOTO: Osebni arhiv
LJUBLJANA – »S pritožbo zoper sklep o uvedbi pripora nam je delno uspelo. Senat okrožnega sodišča je namreč ugotovil, da begosumnost kot razlog pripora ni podan, glede razloga ponovitvene nevarnosti pa je sklep o uvedbi pripora pravnomočen, vendar bomo zoper sklep vložili zahtevo za varstvo zakonitosti, ker menimo, da gre za kršitev zakona o kazenskem postopku in ustave,« nam je pojasnil zagovornik Sebastiena Abramova Mitja Pavčič.

30 let zapora grozi Sebastienu Abramovu za umor Sare Veber iz nizkotnih nagibov in na zahrbten način.

Devetindvajsetletnega Abramova celjsko sodišče obravnava zaradi suma, da je marca 2015 iz nizkotnih razlogov in na zahrbten način umoril svoje tedanje dekle, 24-letno Saro Veber s Pernovega pri Žalcu. Abramov, takrat še Sebastian Colarič, je dejanje vsa ta leta opisoval kot tragično naključje in nesrečo, ki naj bi se zgodila med tem, ko je čistil dolgocevno orožje. Kot nekdo, ki je imel dovoljenje za nošenje varnostnega orožja, prav gotovo ve, da se nabito orožje ne čisti, a o tem bodo presojali sodni organi.

Že obsojen in v več kazenskih postopkih
Abramov je bil zaradi goljufije na okrajnem sodišču v Ljubljani že pravnomočno obsojen na pogojno zaporno kazen, na okrajnem sodišču v Žalcu pa poteka sojenje zaradi goljufije, težke 18.000 evrov. Septembra 2014 je namreč zanj 18 tisočakov kredita dvignila Sarina mama Nada Veber, od česar ji je vrnil tisočaka, preostalo pa pobasal v žep. V svojem zagovoru je zatrjeval, da je denar potreboval za poplačilo Sarine kadrovske štipendije, ki pa je ni bilo treba plačati. Sojenje se bo pred novim sodnikom nadaljevalo oktobra. Po naših informacijah ga čaka še najmanj en kazenski postopek zaradi suma goljufije, ko je mlado dekle prepričal, da mu je posojalo svojo štipendijo in zanj kupovalo telefone, denarja pa se je nabralo za več kot 10.000 evrov.

Spodletela zavarovalniška goljufija

image
Julija neomajno vztraja pri tem, da je šlo pri dogodku za nesrečo, in ne namerno dejanje. FOTO: Osebni arhiv
Celjski kriminalisti so primer smrti mlade fizioterapevtke raziskovali več kot štiri leta, ovadbo pa so spisali po tistem, ko se je Abramov skupaj s sedanjim dekletom, 21-letno Julijo Adlešič, znašel v priporu zaradi spodletele, več kot milijon evrov vredne zavarovalniške goljufije, zaradi katere si je mlado dekle pri zapestju s krožno žago odrezalo roko. Soosumljeni pomoči so njegovi starši, mama Tinka Huskić Colarič in oče Gorazd Colarič. Abramova je 24. junija v zvezi s sumom umora zaslišal preiskovalni sodnik, na predlog tožilstva pa zoper njega odredil enomesečni pripor zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti. Ta odločitev sicer trenutno miruje, saj Abramov najmanj do 6. avgusta ostaja v priporu zaradi poskusa goljufije. Sicer pa je včeraj potekel rok za pritožbo zoper uvedbo sodne preiskave na celjskem sodišču. Kot nam je pojasnil Pavčič, je tudi zoper to vložil pritožbo.

V šoli je popustila

Dokončno so se razkrili starši mlade Julije, prepričani, da je njuna hči žrtev močne manipulacije. Kot pravita Monika in Boštjan Adlešič, sta se za to odločila, ker želita ozaveščati druge ljudi, ki se jim dogajajo podobne zadeve z otroki. »Ogromno staršev, katerih otroci so žrtev manipulacije, se je v zadnjem času obrnilo na naju, saj ne vedo, kako in kje iskati pomoč. Ne znajo si razložiti, zakaj se je otrok nenadoma odmaknil od njih. Tako je bilo tudi pri Juliji, takoj ko je postala polnoletna, se je preselila k njemu. V zadnjem letniku gimnazije je pri uspehu nenadoma popolnoma popustila, tako da so nas klicali v šolo. Doma ni bila od aprila lani; zaradi njega je nehala hoditi v fitnes, zaprla je FB-profil,« razlagajo starši.

Vsak ponedeljek na Ig

image
Boštjan Adlešič, oče priprte Julije: »Hči ne želi slišati, kaj ji imava povedati.« FOTO: Igor Mali
Obupana sta, ker ju Julija – prepričana, da na pobudo Abramova – v priporu na Igu ne želi sprejeti. Že vse od začetka zavrača obisk mame, medtem ko je do zdaj že sprejela obiske starih staršev, prijateljice ter brata in sestrice, pa tudi očeta.

»Kakšen mesec je od tega, ko ne želi sprejeti niti mene. Ne želi slišati, kaj ji imava povedati, to je vzrok, da naju zavrača,« pravi Boštjan Adlešič, a se z Moniko kljub temu prav vsak ponedeljek odpeljeta na Ig. »Odnesem ji stvari za osebno higieno, tudi kaj za obleči, pa pustim paznicam, da ji odnesejo. Enkrat na mesec ji lahko dostavimo paket s hrano oziroma priboljški,« dodaja Monika. Ogorčena sta, da je njuna hči še vedno pod takšnim vplivom Abramova.

»Komunikacija prek pisem med njima poteka nemoteno, komunicira tudi z njegovo mamo,« pojasnjuje Monika in dodaja, da »pri zdravi pameti težko razumeš, da je lahko človek tako pod vplivom nekoga«. A priznava, da je na začetku tudi njiju preslepil.

image
Monika Adlešič pravi, da je Abramov Julijo osamil od prijateljev in družine. FOTO: Igor Mali
»Zelo prijazen je bil, vljuden. A takoj ko sem zasledila članek v Slovenskih novicah o njegovi goljufiji, sem na to opozorila Julijo, pa je zamahnila z roko v smislu, saj veš, da časopisi lažejo. Še pred tem sem ji rekla, da mi ni všeč, da tako mlad, pri 26 letih, vozi prestižne avtomobile, bahal se je s kriminalistično značko in nama kazal izpiske plač, kot tajni policijski sodelavec naj bi zaslužil okoli 6000 evrov. Z Julijo sta bila, tako je razlagal, skupaj s policistom Markom Turkom, zdaj že nekdanjim vodjem policijskega okoliša v Štepanjskem naselju, pri več kot 200 hišnih preiskavah,« razkriva Monika. Močno sočustvujeta s Sarinimi starši, z njimi sta stopila v stik takoj po tistem, ko sta izvedela, da je njuna hči v priporu.«Midva v nasprotju z njima, ki sta izgubila svojega otroka, še imava upanje za Julijo, saj je živa,« še dodaja Monika. 
O komunikaciji preiskovalni sodnik
Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so pojasnili, da komunikacijo oziroma dopisovanje pripornikov ureja pravilnik o izvrševanju pripora v 50. in 50a členu. »Ta med drugim določa, da preiskovalni sodnik z odredbo odredi nadzor pisemskih in drugih pošiljk ter drugih stikov pripornika z osebami zunaj zavoda, tudi način in obseg nadzora. Nadzor opravlja pristojna oseba sodišča, določena v odredbi preiskovalnega sodnika. Če je preiskovalni sodnik s pisnim sklepom odredil nadzor pisemskih pošiljk, ki jih pripornik pošilja ali so naslovljene nanj, jih zavod takoj po sprejemu izroči sodišču, ki je nadzor odredilo,« pojasnjujejo na upravi zaporov.
Deli s prijatelji