NEURADNO MILEJŠA OBTOŽNICA

Abramov ni umoril Sare

Objavljeno 05. februar 2020 07.10 | Posodobljeno 05. februar 2020 07.11 | Piše: Gordana Stojiljković

Za tragično smrt Vebrove neuradno milejša obtožnica. Sodišče izločilo tudi dokaze v primeru odrezana roka.

Sojenje v Žalcu se je začelo maja lani, ko je Abramov prvič stopil pred slovensko javnost tako rekoč v popolni bojni opremi ter zanikal, da bi imel namen ogoljufati mamo pokojne Sare Veber.
Medtem ko najslavnejši pripornik v državi razmišlja o bogati ponudbi turške televizijske hiše, ki naj bi želela njegovo zgodbo o aferi odrezana roka preliti na televizijske zaslone, se občasno premaknejo tudi kakšne sodne zadeve. Po tistem, ko je okrožna sodnica Vesna Podjed, ki vodi primer poskusa zavarovalniške goljufije v primeru odrezana roka, novembra lani ugodila predlogu obrambe obdolženega Sebastiena Abramova in iz spisa izločila nezakonito pridobljene dokaze, je sklep sodišča zdaj postal pravnomočen.
image
Julija Adlešič vztraja, da je bil dogodek s krožno žago nesreča in ne nekaj, kar je naredila nalašč. Krivdo je na predobravnavnem naroku zanikala.

Kot je znano, tožilstvo Abramovu, njegovemu dekletu Juliji Adlešič, ki si je nad zapestjem odrezala levo roko, ter staršem Abramova, Tinki Huskić Colarič in Gorazdu Colariču, očita poskus zavarovalniških goljufij, pri čemer bi nezakonito prišli do več kot milijona evrov. Obtoženi krivde na predobravnavnem naroku niso priznali. Abramov je, kot nam je zaupal, v petek pozno popoldne prejel pošto višjega sodišča, ki je zavrnilo pritožbo tožilca Sedina Kičina, s čimer je ta sklep postal pravnomočen.
 

Izločena pričanja


Iz sodnega spisa je tako izločeno pričanje staršev Julije Adlešič Monike in Boštjana Adlešiča, saj ju preiskovalna sodnica v sodni preiskavi ni opozorila na tako imenovani institut pravne dobrote, da torej nista dolžna pričati proti Abramovu, ker je hčerin partner. Abramovov zagovornik Mitja Pavčič sicer pošte sodišča včeraj še ni prejel, da bi lahko pisanje podrobneje komentiral, je pa pojasnil, da so obdolženčevi krvni sorodniki v ravni vrsti, sorodniki v stranski vrsti do vštetega tretjega kolena in sorodniki po svaštvu do vštetega drugega kolena oproščeni dolžnosti pričanja.
Tožilec naj bi po končani preiskavi spremenil kvalifikacijo umora v kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti ali povzročitve smrti iz malomarnosti, za kar je predpisana milejša kazen.


Enako velja za zunajzakonskega partnerja obdolženca, zato je treba tudi sorodnike zunajzakonskega partnerja šteti za obdolženčeve sorodnike. "Če je bil kot priča zaslišan kdo, ki ni bil dolžan pričati, pa o tem ni bil poučen ali se ni izrecno odpovedal tej pravici, ali pa pouk in odpoved pričevanju nista zapisana v zapisnik, sodišče na tako izpovedbo ne sme opreti svoje odločbe," je še dodal Pavčič. Na to mora namreč sodnik opozoriti pred pričanjem. Pavčič je zahteval tudi izločitev izvedenskih mnenj izvedenk psihiatrične stroke Ivne Bulić in Maje Makovec Rus ter zapisnik o zaslišanju Makovec Rusove.
Drugi teden pred žalsko sodišče
Abramov bo, tokrat menda zagotovo, naslednji teden po nekajmesečnem premoru znova sedel na zatožno klop žalskega okrajnega sodišča, ki presoja o tem, ali je septembra 2014, ko si je od Sarine mame Nade Veber, ki je zanj dvignila kredit v znesku 18 tisočakov, sposodil denar in od prejetega zneska vrnil le tisočaka, storil kaznivo dejanje goljufije. Nekaj narokov je bilo zaradi premajhnega števila razpoložljivih pravosodnih policistov preklicanih.


"Ti sta namreč svoje mnenje osnovali tudi na zapisnikih izjav staršev Adlešičeve," je pojasnil Pavčič. Kaj natančno to zdaj pomeni za kazenski postopek? "Ta sklep sicer ne spreminja zadeve, pomeni pa, da se bo dokazni postopek moral dopolniti," pojasnjuje Pavčič. To naj bi pomenilo, da bo sodišče verjetno še enkrat zaslišalo Julijine starše, s pravilno podanim poukom o institutu pravne dobrote, Pavčič pa pričakuje tudi, da bo sodišče postavilo tudi novega ali nove izvedence.
 

Sarine posnetke izbrisali


Abramov in Julija sicer po sklepu ljubljanskega okrožnega sodišča v priporu ostajata še najmanj dva meseca, in sicer do marca, ko bo minilo natančno eno leto od dogodka, ki ni šokiral le slovenske, temveč tudi svetovno javnost. Bizarnost tragičnega dogodka, ko si je mlado dekle v zameno za več kot milijon evrov zavarovalnin s krožno žago v zapestju odrezalo levo roko, je namreč segla tudi čez meje naše države. Medtem ko se v primeru odrezana roka po predobravnavnem naroku in pred začetkom glavne obravnave odvijajo "tehnične" zadeve, pa sodna preiskava v Celju zoper Abramova, ki poteka zaradi suma umora 24-letne Sare Veber s Pernovega pri Žalcu 15. marca 2014 iz nizkotnih razlogov in na zahrbten način, kot nam je sporočila direktorica celjskega sodišča Ksenija Ručigaj, "v predmetni zadevi še ni končana".
image
Sara Veber

Je pa Pavčiču tudi v tem primeru uspelo s svojimi pritožbami, saj je višje sodišče že lani jeseni okrožnemu naložilo, da iz spisa izloči vse zvočne posnetke, ki jih je posnela Vebrova, prav tako tudi vse priloge in sklicevanja na vsebino zvočnih posnetkov ter prepise teh posnetkov. Kot je znano, je Abramov je v pisnem zagovoru pred preiskovalnim sodnikom celjskega okrožnega sodišča vztrajal, da je bil dogodek, v katerem je umrla 24-letna Sara, nesreča.

Ti zvočni posnetki naj bi dokazovali, da se je takrat še Sebastijan Colarič ukvarjal s kriminalom in da je Vebrova želela, da to preneha. V nasprotnem primeru naj bi mu rekla, da ga bo zapustila in naznanila policiji, posnetke pa naj bi hranila zaradi svoje varnosti, saj naj bi ji Abramov grozil, da ji bo kaj hudega storil, če ga bo prijavila policiji. Omenjene sporne posnetke je policija našla na računalniku Sare Veber po njeni tragični smrti. Odvetnik Pavčič je zahteval tudi, da se poleg omenjenih posnetkov iz sodnega spisal izločijo tudi vsi prepisi teh pogovorov in dokazi, pridobljeni na osnovi teh telefonskih pogovorov.
1 milijon in 200 tisoč evrov bi v primeru, da bi jim goljufija uspela, pobasali v svoje žepe.


Višje sodišče je v celoti sledilo njegovemu predlogu, zato bodo omenjeni posnetki, njihovi prepisi in dokazi, pridobljeni na osnovi teh posnetkov, romali iz sodnega spisa. In kaj ta izločitev pomeni za celjski sodni postopek? Tožilec se bo po končani sodni preiskavi moral odločiti, ali bo vztrajal in Abramova preganjal zaradi umora, ali pa morda vložil obtožnico za katero drugo kaznivo dejanje.

Neuradno je slišati dve verziji; po eni naj bi pristojni tožilec za Abramova po končani preiskavi spremenil kvalifikacijo kaznivega dejanja iz umora, za kar mu grozi do 30 let zapora, v povzročitev splošne nevarnosti, kjer je ugasnilo človeško življenje in za kar je predpisana kazen do osem let zapora, ali pa v kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti, za kar je predpisana zaporna kazen do petih let. 
Deli s prijatelji