CSD

66-letnica v Kopru na smrt prestrašila učenca, grozi ji zapor

Kazenska ovadba za 66-letnico, ki je tuja otroka z ulice peljala do CSD.
Fotografija: Deklico je nezakonito odpeljala na center za socialno delo. FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
Deklico je nezakonito odpeljala na center za socialno delo. FOTO: Moni Černe

Dejanje ženske, ki je 22. januarja v Kopru ustavila tuja otroka, ki sta bila iz šole namenjena domov, in enega od njiju odpeljala na center za socialno delo (CSD), je bilo, čeprav naj ne bi mislila nič slabega, po ugotovitvah koprskih policistov protizakonito.

Pobrala ju je na Župančičevi. FOTO: Moni Černe
Pobrala ju je na Župančičevi. FOTO: Moni Černe

»Policisti PP Koper obravnavajo kaznivo dejanje protipravnega odvzema prostosti. Osumljena ga je 66-letnica, doma iz slovenske Istre. O kaznivem dejanju je bil obveščen CSD, enota Koper. Poslan je bil zahtevek na Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Koper, kamor so se obrnili starši žrtev po pomoč. Policisti so osumljeno vabili na zaslišanje v zvezi s kaznivim dejanjem in bodo zoper njo podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Kopru,« nam je pojasnila višja policijska inšpektorica koprske policijske uprave Anita Leskovec.

Spomnimo, bilo je okoli dveh popoldne, ko sta se osemletna učenka in učenec po pouku v Osnovni šoli Koper odpravila domov. Ko sta prehodila okoli 500 metrov, ju je v starem mestnem jedru, v bližini Župančičeve ulice 3, ustavila 66-letnica, po neuradnih informacijah doma z območja Kopra.

Dekličina sorodnica je po izpovedi otrok na svojem profilu na facebooku zapisala, da sta šla otroka kot vsak dan iz šole domov, se ustavila pri vratih na Župančičevi ulici in si jih ogledovala.

Takrat naj bi k njima stopila neznanka in ju začela spraševati, kdo sta, potem pa ju je nenadoma pograbila za roki in jima dejala, da ju bo odpeljala na CSD. Sorodnica je zapisala, da naj bi jima grozila, če bosta jokala, se drla ali se ji upirala, da bo poklicala policijo in da svojih staršev ne bosta več videla. Prestrašenima otrokoma je menda rekla, da ima pri sebi napravo, na kateri se bo, če ji bosta lagala, prižgala rdeča lučka.


Po koprskih ulicah naj bi ju, tako sorodnica, vodila kakšno uro, med sprehodom so se ustavili na klopci, ženska si je prižgala cigareto. Malo pred koprsko enoto CSD Južna Primorska, na Cankarjevi ulici 6, približno 400 metrov od Župančičeve, kjer ju je pograbila za roko, naj bi dečku dejala, naj gre domov, ga v slovo baje poljubila, deklico, ki je bila po njenem potrebna pomoči, pa peljala k socialni delavki.

Da je ocenila, da je deklica v stiski, nam je potrdila direktorica CSD Južna Primorska Tjaša Rodman: »Otroka smo takrat pomirili, obvestili starše, da so ga odpeljali domov. CSD Južna Primorska, enota Koper, je ravnal v skladu z zakonodajo – obvestili smo starše in policijo.«

Neznanko so policistom prijavili tudi starši. Če bo na sodišču spoznana za krivo, ji grozi kazen do enega leta zapora.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije