RAKITOVEC

150 gasilcev se je ponoči borilo s požarom, prizori so strašljivi (VIDEO)

Gasilci ukrotili obsežen požar nad Rakitovcem
Fotografija: Na kraju požara. FOTO: PGD Babiči
Odpri galerijo
Na kraju požara. FOTO: PGD Babiči

Približno 150 gasilcev se je minulo noč borilo s požarom, ki je v torek popoldne izbruhnil nad naseljem Rakitovcem v občini Koper. Trenutno je požar omejen, ostaja pa na požarišču še nekaj deset gasilcev, ki se ob močnem vetru in temperaturah pod lediščem spopadajo s posameznimi žarišči, kjer občasno spet zagori.

Na centru za obveščanje so informacijo o požaru prejeli v torek ob 17.27. Plameni so se hitro širili in okrog 19. ure so žareče obzorje videli tudi nekateri prebivalci 20 kilometrov oddaljenega Kopra.

Kot je povedal gasilec iz koprske brigade Luka Franca, ki je zjutraj prevzel vodenje intervencije, je gorelo na pobočjih Kavčiča in Lipnika nad vasjo Rakitovec ob meji s Hrvaško, ogenj pa se je razširil tudi proti Podgorju do hriba Golič. Povedal je, da je požarišče videti zelo veliko, ima pa zelo veliko t.i. jezikov, zaradi česar je površino zelo težko oceniti. Ocene se gibljejo med 50 in 100 hektarjev.

Na hrvaški strani ni večje škode

Ob poklicnih gasilcih iz Kopra, Sežane in hrvaškega Buzeta so v akciji sodelovali tudi prostovoljci iz vseh društev v slovenski Istri, pa tudi iz več društev v hrvaški Istri in kraški, postojnski ter ilirskobistriški regiji. Delali so v zelo težkih razmerah, saj je veter hitro širil plamene, voda v ceveh pa je zmrzovala. Požar so omejili približno ob enih ponoči. Zdaj na območju ostaja 28 gasilcev z 10 vozili, je povedal Franca. Na hrvaški strani po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina večje škode ni, ogenj je zajel približno od enega do dva hektarja površin, večinoma travo in nizko rastlinje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije