STRAŠNO

11-letnega dečka pretepli trije romski sošolci

Učenci 7. in 8. razreda pred prazniki napadli dečka na poti iz šole. Starši glavnega pretepača naj bi bili ovadeni zaradi zanemarjanja.
Fotografija: Dečka so napadli na poti iz šole. Slika je ilustrativna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Dečka so napadli na poti iz šole. Slika je ilustrativna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

ŠENTJERNEJ – Poškodovana roka šestošolca se je lepo zacelila, mavec so mu v novomeški bolnišnici tri tedne po poškodbi pred dnevi odstranili, in deček kljub travmatičnemu dogodku kakšnih pritiskov ali strahu ne čuti. Tudi zato se počuti kar varnega, ker so takoj, ko so se nadenj spravili trije sošolci, ga zbrcali in mu celo natrgali vezi v zapestju, zadevo resno obravnavali vsi pristojni. A kljub temu se med občani upravičeno postavlja vprašanje: mar sploh živimo v varnih krajih, če se lahko sredi podeželskega kraja sredi dneva nedaleč od bencinske črpalke skupina Romov, pravzaprav še otrok, spravi na sošolca? Kako torej zagotoviti varnost? Pa ne le otrok, tudi starejših. Naj spomnimo na incident, ki se je zgodil pred manj kot tremi meseci, ko so trije mladoletni Romi ob sedmih zvečer s solzivcem napadli 50-letno domačinko, in to sredi Šentjerneja.

S pladnjem po glavi

Šestošolec je bil žrtev vrstnikov, ki obiskujejo sedmi in osmi razred, tik pred božično-novoletnimi počitnicami. Začelo se je že pri malici, ko se je eden od Romov prerival in ga je omenjeni fantič opozoril, da je vrsta za vse in naj se postavi nazaj. Jeznoritost se je stopnjevala do te mere, da jih je fant, ki je želel red pri malici, dobil s pladnjem po glavi, je pa med zobmi zabrusil »cigan«. Ko je bilo pouka konec in je šel šestošolec domov, so ga dohiteli trije Romi in ga pretepli.
Fantu je roka čez noč tako otekla in se razbolela, da je moral zjutraj poiskati pomoč na urgenci. Kirurg je sprva ocenil, da bo en teden mavca zadostovalo, a konzilij je ob pregledu dokumentacije ocenil, da je poškodba hujša, kot je bilo sprva videti. »Kljub vsemu hudemu moram pohvaliti vse, ki so obravnavali primer. Ravnateljica me je takoj poklicala, ko je izvedela za dogodek, obvestila je tudi policijo in center za socialno delo. Pravzaprav gre za vzorčni primer, kako ravnati v takšnih primerih. Vsekakor je skrb vzbujajoče, kaj se lahko še komu zgodi,« je dejal oče dečka.
»Problem je treba še kako resno jemati, zato bomo o romski problematiki in varnosti govorili tudi na naslednji seji občinskega sveta, nekaj je namreč treba ukreniti. V šoli se je že zgodilo več manjših incidentov, ta je bil večji, a težava je v tem, da učitelja omejuje zakon. Otroku skorajda ne sme nič reči, že mu lahko grozijo s tožbami. Konflikti, ustrahovanja in grožnje se dogajajo tudi drugje, ne le v šoli, in nikakor ni rešitev, da se Romom, da bi se izognili konfliktom, umikamo in bežimo stran ter da smo o takšnih dogodkih, kot je nedavni, tiho,« je izpostavil župan občine Šentjernej Radko Luzar, ki je o napadu na otroka seznanil tudi varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ki se je v sredo mudila v Šentjerneju. Tudi njej je bilo ob pogovorih z občani takoj jasno, da je prav romska problematika tista, ki najbolj žuli v tej dolenjski občini. Pa ne le večinskega prebivalstva, ki mora sobivati z romsko populacijo in se vsak dan soočati s kršitvami in kaznivimi dejanji, ampak so se na varuhinjo s svojimi problemi obrnili tudi Romi iz naselja Roje, ki živijo na nelegaliziranem območju in imajo zato težave s priključki na vodo in elektriko. »Vsak napad je treba raziskati in jasno sporočilo mora biti, da je takšno početje nedopustno. Ljudje se morajo počutiti varne, še zlasti otroci. Zato apeliram na policijo, da takšne zadeve razišče.«
Napad na poti iz šole so pod drobnogled vzeli tudi policisti, to so potrdili na Policijski upravi Novo mesto, kjer so zapisali, da zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov v konkretnem primeru ne morejo posredovati podrobnejših informacij. »Lahko potrdimo, da se policisti vedno odzovejo in vse primere nasilja natančno in skrbno obravnavajo. Preverijo vse okoliščine ter o ugotovitvah obvestijo tožilstvo in center za socialno delo. Pri obravnavi in preprečevanju nasilja tesno sodelujemo z izobraževalnimi ustanovami, zdravstvenimi ustanovami, centri za socialno delo in starši udeleženih otrok. Kadar so povzročitelji nasilja otroci, preverimo tudi morebitno odgovornost staršev v smislu kaznivega dejanja zanemarjanja otrok in surovega ravnanja,« je sporočila predstavnica za odnose z javnostmi Alenka Drenik.
Po besedah ravnateljice Osnovne šole Šentjernej mag. Renate Zupanc Grom šola na vzgojnem področju intenzivno izvaja preventivne aktivnosti, ki izhajajo iz vzgojne doktrine, opredeljene v vzgojnem načrtu. »Sledimo ničelni toleranci do vseh oblik nasilja. Na vse kršitve in kršitelje šolskega reda in šolskih pravil se strokovni delavci odzivamo enako, zavedajoč se svojega poslanstva. Skupaj s starši in učenci smo se odločili, da razvijamo medsebojno spoštovanje na vseh nivojih in pri vseh udeležencih,« je izpostavila.
Pri kompleksnih problemih in pri zadevah, kjer se kršitve, posebno kadar gre za nasilje, stopnjujejo, delovanje vseh institucij usklajujejo na multidisciplinarnih sestankih, sodelovanje šole z vsemi ustanovami pa ravnateljica ocenjuje kot dobro. »Težave nastopijo, kadar družina kot osnovna celica družbe zataji, ko šola ne more stopiti v stik s starši oziroma kadar je sodelovanje šole s starši prekinjeno. Te težave rešujemo skupaj s CSD, takoj ko jih zaznamo,« je opozorila ravnateljica.
Sicer pa naj bi v omenjenem primeru, kot smo izvedeli, odgovarjali tudi starši glavnega napadalca, ki je doslej prejel že več vzgojnih ukrepov. Ovadeni naj bi bili zaradi kaznivega dejanja zanemarjanja otroka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije