ZNANO, KAJ JE POVZROČILO DETONACIJO

Pok pri rojstnem kraju Melanie Trump povzročil strašno uničenje (FOTO)

Policija je prijela 35-letnika, ki mu grozi do pet let zapora.
Fotografija: Detonacija blizu Sevnice. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Detonacija blizu Sevnice. FOTO: PU Novo mesto

V soboto okoli 22.30 so policisti prejeli več klicev ljudi zaradi močne detonacije, ki je tresla šipe na oknih stavb na Vrhu pri Boštanju blizu Sevnice (kjer se je rodila prva dama ZDA Melania Trump). Eksplozijo je bilo slišati tudi 10 kilometrov daleč, vse od Mokronoga do Škocjana.
 
Preberite tudi:

Panika pri Sevnici: tako močno je počilo, da so se tresla okna



Policisti so isti večer in v naslednjih dneh opravili več razgovorov z občani, nekaj koristnih informacij pa so prejeli tudi po objavi poziva na spletnih omrežjih in medijih. Ker so se pojavila namigovanja, da bi bila detonacija lahko posledica prebitja zvočnega zidu, so to policisti preverili tudi pri kontroli zračnega prometa Slovenije in SV, izključili pa so tudi možnost potresa. Okoli 20.30 je bil po podatkih Arsa sicer zabeležen zmerni potresni sunek v jugovzhodnem delu Slovenije, a so potres čutili le prebivalci Bele krajine.
Detonacija blizu Sevnice. FOTO: PU Novo mesto
Detonacija blizu Sevnice. FOTO: PU Novo mesto

Na številko policije 113 in številko za pomoč v sili 112 niso prejeli nobenih klicev o morebitnih poškodbah ljudi, živali ali premoženja, ki bi bile lahko povezane z omenjenim primerom.

V ponedeljek so policisti zunaj Vrha pri Boštanju med vinogradi našli mesto, kjer je prišlo do detonacije neznane eksplozivne naprave. Na površini okoli pet kvadratnih metrov so bili vidni znaki delovanja eksplozije (ožgana zemlja in trava), prav tako v okolici (poškodbe stebrov vinograda …). Obvestili so dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca. Komisija sektorja kriminalistične policije je v sodelovanju s sevniškimi policisti in bombnim tehnikom specialne enote policije opravila ogled. Udarni val eksplozije je poškodoval tudi bližnji vikend (poškodbe vrat in razbito steklo okna).
Detonacija blizu Sevnice. FOTO: PU Novo mesto
Detonacija blizu Sevnice. FOTO: PU Novo mesto

V torek dopoldne so kriminalisti, policisti, vodnik službenega psa s psom za odkrivanje eksplozivov in specialisti bombni tehniki opravili hišne preiskave pri 35-letnem osumljencu. Prijeli so ga v ponedeljek pozno popoldne in ga pridržali.

Pri ogledu kraja in hišnih preiskavah so zasegli električne vodnike in transformator (kar naj bi služilo kot pripomoček za električni sprožilec) ter še nekaj snovi, ki jih bodo poslali v preiskavo v nacionalni forenzični laboratorij. Po prvih ugotovitvah kaže, da je 35-letnik tako močno detonacijo povzročil z večjo količino kalcijevega karbida (snov, ki v kombinaciji z vodo tvori vnetljiv in eksploziven plin acetilen).

35-letnika bodo kazensko ovadili zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti po 1. odstavku 314. člena kazenskega zakonika je predvidena kazen zapora do pet let. K sreči v eksploziji ni bil nihče poškodovan, so sporočili iz PU Novo mesto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije