SAMOMORILSKI NAPADALEC

FOTO: Na poročni slovesnosti umrlo več kot 60 ljudi

Objavljeno 18. avgust 2019 11.31 | Posodobljeno 18. avgust 2019 11.53 | Piše: STA, S. U.

Zgodilo se je v Kabulu.

FOTO: Reuters
KABUL – V eksploziji med poročno slovesnostjo v Kabulu, ko se je razstrelil samomorilski napadalec, je bilo v soboto zvečer ubito več kot 60 ljudi. Gre za najbolj smrtonosni napad v Afganistanu v zadnjih mesecih. Odgovornosti za napad doslej ni prevzela še nobena teroristična skupina v tej državi.

Po dosedanjih informacijah afganistanskega notranjega ministrstva je umrlo najmanj 63 ljudi, še 182 pa je ranjenih. Afganistanske poroke so sicer običajno množični dogodki, ki se jih udeležuje več sto, včasih celo več tisoč ljudi. Ker običajno nimajo strogih varnostnih ukrepov, so pogosta tarča terorističnih napadov.

Eksplodiralo v moški sekciji

Običajno poroke potekajo v velikih industrijskih halah, kjer so moški praviloma ločeni od žensk in otrok. Na tej šiitski poroki je eksplodiralo v moški sekciji. Šiiti so v Afganistanu pogosto tarča skrajnih sunitskih skupin, kot je na primer Islamska država.

Do napada je prišlo sredi pogajanj med ZDA in talibani v Katarju o prekinitvi ognja v Afganistanu in umiku tujih vojakov iz te države. Talibani so že zanikali, da bi bili vpleteni v napad.
Deli s prijatelji