NA KOŽO

Prehranske buče

Zakaj ne vemo nič o tem, da previsoka temperatura obdelave spremeni lastnosti tudi pečenemu krompirju?
Fotografija:
Odpri galerijo

V drugi polovici aprila so študentje prehrane na biotehniški fakulteti skupaj s profesorji pripravili simpozij o prehranskih bučah. O mitih, torej, ki ne držijo, pa čeprav pomembno oblikujejo naše prehranske navade. Zanimiva ideja je ostala v naših medijih precej skrita. Povzetih je bilo nekaj ocvirkov, da pa gre v naši prehrani za mogočen sloj polresnic in napačno uporabljenih dejstev, ki nas napačno ali celo škodljivo usmerjajo, pa nič.
Zanimiv je naš medijski pristop k prehranjevanju in njegovim zakonitostim. Vsi se o tem trudimo vedeti več, še posebno smo pozorni na pomen svežine hrane. A pot do objave najdejo pogosto povsem absurdne in kontroverzne trditve, ki bralce prej zmedejo. Prav to iskanje »svežine« je lahko razlog, da se odmikamo od uveljavljenih in uravnoteženih receptov prehrane, ki vključujejo vse vrste hrane, od rastlinskih olj do mesa in sadja ter zelenjave. Ali se zavedamo, kako vplivna je lahko objava katere ne povsem potrjene novice, ki pomembno vpliva na odločitve posameznikov in jim s tem škoduje? Kot absolutno zdrava opevamo rastlinska olja, ki pa, če so že ustrezno izbrana, a neustrezno uporabljena, lahko kaj hitro postanejo zdravju škodljiva, celo karcinogena. Prav nasprotno pa je kot karcinogeno, kar tako, počez, označeno meso, čeprav je bila teza o njegovi škodljivosti postavljena le za predelano meso, za način obdelave in dodatke, ki so pri tem uporabljeni. K škodljivosti predelanega mesa najbolj prispevajo razsol, dim in (pre)visoka temperature obdelave. Zakaj ne vemo nič o tem, da previsoka temperatura obdelave spremeni lastnosti tudi pečenemu krompirju? Ob hrustljavi skorjici niti ne pomislimo, da bi bila lahko tveganje za razvoj raka na debelem črevesu. Tako so lahko domače prekajene klobase precej večje tveganje za naše zdravje, saj so dimu in lesnemu katranu izpostavljene precej dlje od industrijskih. Nekaj podobnega je pogosto opevani ghee, ki, če ni pravilno pripravljen, lahko vsebuje bistveno več transmaščobnih kislin kot običajno kravje maslo.
Vse preveč se zanemarja celostni pogled na prehrano in njeno osnovno pravilo, da je najboljša, če je zmerna in raznovrstna. Celo znana časopisna hiša organizira festival, na katerem ob obilju alternativcev, ki naj bi predstavljali ambasadorje zdravja, ni zaznati nikogar, ki bi premogel dovolj široko znanje, da bi v splošno korist ločil zrnje od plev.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije