Na kožo

Pjongčang – dajmo naši!

Tekmovalni duh nedvomno imamo, pa je ta enak zmagovalnemu?
Fotografija:
Odpri galerijo

Odhod nacionalne ekipe na vsakokratne olimpijske igre doživljam skoraj tako, kot bi pošiljali v globalni boj naše najboljše žrebce. No, saj na neki način tako tudi je. Na OI pač ne more kar vsakdo, ki se ukvarja s pravim športom, dobro komunicira in ob tem še simpatično izgleda. Izpolniti olimpijsko normo, in ta ni le »mali«, povprečni rezultat, temveč so zahteve postavljene dovolj visoko, da se je zanj treba kar potruditi. V velikih državah, kjer je bazen talentov večji, imajo celo nacionalne kvalifikacije. In tam so rezultati še bolj neusmiljen sodnik. Fante in dekleta oblečemo v najnovejša, najbolj slovenska, prepoznavna in nobel oblačila, jih predstavimo res veličastno, tudi v manekenskem mimohodu, in jih poženemo v bitko. Ne le zato, ker se tako spodobi ali zaradi medijev, temveč tudi zato, da bi v njih spodbudili tisti temeljni človekov notranji pračut premagati nasprotnika. Preživeti. Zmagati!
Ja, Slovenci smo nedvomno velik športni narod in tudi tekmovalnega duha nam ne manjka. Zato so pričakovanja o visokih rezultatih na vsaki tekmi, naj bo čisto običajna, na svetovni ali olimpijski ravni, velika. Enako velika je vsakokrat tudi nacionalna žalost, če teh rezultatov ni. Tekmovalni duh nedvomno imamo, pa je ta enak zmagovalnemu? Letošnjo zimo so nam nekatera tekmovanja razkrila, da je razkorak v želji po tekmovati in zmagovati lahko zelo velik. O, ne, to nista vnaprejšnja jok in vitje rok ob morebitnih neuspehih. Gre zgolj za ugotovitev, da je naša letošnja bera zmagovalnih stopničk manjša kot kakšno drugo leto. Je pa to mogoče tudi rezultat spretne taktike in premišljenih strateških načrtov, s katerimi so naši trenerji tekmovalce natrenirali točno tako, da bodo od 9. do 25. februarja lahko dali od sebe vse, česar v tej zimi še nismo videli. Prav nobenega razloga ni, da danes temu ne bi zaupali in verjeli v našo reprezentanco.
Če se v Sloveniji ob nekaterih športnih dogodkih življenje kar ustavi, tokratne OI ne bodo povzročile tovrstne nacionalne gospodarske katastrofe. Mednarodni olimpijski komite je s podelitvijo iger Južni Koreji zelo jasno sporočil, da ZOI niso le evropska in severnoameriška zadeva, ampak so globalni dogodek. Četudi vsakokrat le severne poloble. Ker naj torej slovenska delovna storilnost ob tekmah, ki bodo ponoči po našem času, ne bi trpela, lahko od letošnjih iger pričakujemo dvojno zmagoslavje. Kakšno medaljo in nadaljevanje dobrih gospodarskih gibanj! Če to ni olimpijsko, pa tudi nič ne rečem. Zmagali bomo!

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije