Komentar Mihe Šimnovca: Več nezadovoljnih kot zadovoljnih

V zimskih športih je napočilo obdobje za analize in ocene (ne)doseženega.
Fotografija:
Odpri galerijo

Pred desetimi dnevi se je pri nas uradno začela pomlad, v noči na nedeljo smo premaknili še uro in prešli na poletni čas. V zimskih športih je tako napočilo obdobje za analize in ocene (ne)doseženega v sezoni 2019/20, ki so jo predčasno končali zaradi pandemije novega koronavirusa.
Slovenska moška reprezentanca v smučarskih skokih je v primerjavi z zimo poprej skočila naprej.


Če je Timi Zajc pred letom dni kot naš najboljši skakalec v končni razvrstitvi za svetovni pokal zasedel deveto mesto, je Peter Prevc nedavno končano sezono kot najvišje uvrščeni Slovenec sklenil mesto višje. Izbranci Gorazda Bertonclja so eno mesto pridobili tudi v pokalu narodov in se s šestega pomaknili na peto, kar pa – roko na srce – še zdaleč ne zadovolji visokih pričakovanj zahtevnih ljubiteljev športa na sončni strani Alp. Naša ženska skakalna vrsta je, če se osredotočimo zgolj na številke, storila korak nazaj; v pokalu narodov je sicer zadržala peto mesto, zato pa je Nika Križnar kot najboljša Slovenka med posameznicami s tega položaja zdrsnila na sedmo.

Če ostanem pri nordijskem smučanju, je treba posebej pohvaliti smučarsko tekačico Anamarijo Lampič, ki je pokazala izjemen napredek. Če je v svetovnem pokalu 2018/19 pristala na skupnem 25. mestu in 17. v posebnem seštevku sprinta, se je v nedavno končani zimi z 12. mestom že zelo približala elitni deseterici, pri čemer je bila kot tretja sprinterka vse do zadnjega celo v igri za osvojitev malega kristalnega globusa. Na žalost pa so nazadovale preostale naše tekačice, medtem ko sta vodilna tekača Miha Šimenc in Janez Lampič – kar zadeva skupni uvrstitvi – ostala na približno enaki ravni.

V alpskem smučanju je Žan Kranjec ostal četrti veleslalomist, v skupnem seštevku pa je kot najboljši Slovenec z 22. mesta skočil na 16. V ženski konkurenci je Ilka Štuhec izgubila stik z vrhom in z 10. mesta nazadovala na 32., tako da je bila skupno naša najvišje uvrščena smučarka Meta Hrovat na šele 25. mestu.

V biatlonu se je Jakov Fak vrnil med petnajsterico (14.), a njegove želje segajo višje, preostali slovenski reprezentanti in reprezentantke pa še naprej ostajajo precej oddaljeni od najboljših. Za našimi deskarji na snegu pa je ena najslabših sezon doslej, kar je še en dokaz, da slovenski uspehi niti v paralelnih disciplinah, ki so veljale za naše paradne, niso samoumevni.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije