Komentar Mihe Šimnovca: Pri MOK se še ne zavedajo nevarnosti

V komiteju, ki temelji na zastarelih principih, bi se morali še kako zavedati, da so v teh časih (koronavirusa) še posebno na udaru.
Fotografija:
Odpri galerijo

Zloglasni koronavirus ne izbira žrtev. Val, ki se je oziroma so ga konec lanskega leta sprožili na drugem koncu sveta v Wuhanu na Kitajskem, je že zdavnaj preplavil ves svet in povzročil pravo opustošenje tudi v športu. Organizatorji kot po tekočem traku prelagajo prireditve in seštevajo svoje velik(ansk)e izgube.


Samo planiške prireditelje naj bi, denimo, odpoved svetovnega prvenstva v smučarskih poletih, ki bi ga morali minuli konec tedna izpeljati v dolini pod Poncami, stala debel milijon evrov. Kako močno bo potemtakem kriza udarila šele po žepu organizatorje preloženega evropskega prvenstva v nogometu, prekinjenih lig po vsem svetu, odpovedanih dirk v formuli 1 in motociklizmu itn., torej bistveno dražjih športnih spektaklov, si lahko zgolj predstavljamo.

Ob vseh teh odpovedih je najmanj čudno, da japonski prireditelji z odgovornimi pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) na čelu še niso preložili poletnih olimpijskih iger, ki bi morale biti med 24. julijem in 9. avgustom v Tokiu. Še več; trmasto vztrajajo pri omenjenem terminu, pri čemer se izgovarjajo, da imajo (še) dovolj časa za odločitev o začetku OI. A pri tem očitno pozabljajo, da se športniki v tem času, ko ostajajo doma, ne morejo normalno pripravljati na vrhunec štiriletnega tekmovalnega obdobja, da v večini športov še niti niso izpeljali (do konca) kvalifikacij, da koronavirus povsod še niti ni pokazal vseh svojih ostrih zob ...

Vsega tega se kot nekdanji športnik še kako dobro zaveda Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ki (se) je med prvimi izpostavil, rekoč, da zaradi razmer, ki vladajo (v) svetu, v predvidenem terminu ni več mogoče prirediti največje športne prireditve v Tokiu. Zatem so se oglasili tudi Avstralci in Kanadčani, ki so že napovedali, da svojih športnikov – če bodo odgovorni še naprej trmasto vztrajali s slovesnim odprtjem 24. julija – takrat pač ne bodo poslali na Japonsko. In sprožili pravi plaz podobnih »groženj«.

Tudi z njimi so dali okostenelemu MOK jasno vedeti, da ga je v marsičem že zdavnaj povozil čas. V komiteju, ki temelji na zastarelih principih, bi se morali še kako zavedati, da so v teh časih (koronavirusa) še posebno na udaru.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije