Komentar Mihe Šimnovca: Fenomen Ljubnega

Na Ljubnem so minuli vikend našteli kar 14.000 gledalcev, torej bistveno več kot na vseh drugih postajah za svetovni pokal v ženskih skokih.
Fotografija:
Odpri galerijo

Do Ljubnega ob Savinji me je (službena) pot prvič zanesla že pred debelimi sedemnajstimi leti, ko so na tamkajšnji srednji napravi izpeljali člansko državno prvenstvo v smučarskih skokih. V enem zgodnjem popoldnevu in večeru so prireditelji spravili pod streho dve preizkušnji, najprej moštveno, zatem prvič v Sloveniji pod žarometi še posamično tekmo.


Organizatorji iz ljubenskega smučarsko-skakalnega kluba, ki ga je že tedaj izdatno podpiralo znano »majhno mesto velikih nakupov« iz Ljubljane, so se izkazali v vseh pogledih in priredili lepo tekmovanje, v katero so bili vpeti vsi člani domačega SSK, starši, bratje in sestre skakalcev ter preostali prebivalci Zgornje Savinjske doline.

Piko na i so prireditvi postavili gledalci, ki so dodobra zapolnili prostor ob izteku skakalnice pod Rajhovko. V takratnem poročilu sem zapisal, da je tekmovanje spremljalo dobrih 3000 ljubiteljev smučarskih skokov, kar je za državno prvenstvo še danes težko predstavljiva številka. V zadnjem obdobju se jih je – mimogrede – več zbralo zgolj oktobra 2012, ko so poletno DP izvedli v sklopu slovesnega odprtja nove Bloudkove velikanke v Planici.

»Vsake lovorike se seveda zelo razveselim, ta pa mi bo ostala v še posebno lepem spominu, ker sem si jo priboril v izjemno močni konkurenci in pred tako fantastičnim občinstvom, ki je pripravilo res enkratno vzdušje,« je bil nad številnimi in glasnimi navijači na Ljubnem prijetno presenečen tudi moravški orel Primož Peterka, potem ko se je tam leta 2003 po moštvenem zmagoslavju tudi med posamezniki veselil naslova državnega prvaka.

Tudi najboljše skakalke na svetu se leto za letom čudijo temu, koliko gledalcev se vsakič znova zbere ob 90-metrski napravi pod Rajhovko. Minuli konec tedna so jih prireditelji v dveh dneh na tekmah za svetovni pokal našteli kar 14.000, torej bistveno več kot na vseh drugih postajah najvišje ravni v ženskih skokih in več kot na marsikateri drugi (športni) prireditvi v Sloveniji.

Navdušeni domači gledalci, ki skupaj s prizadevnimi organizatorji dihajo za preizkušnje na Ljubnem, so s pomočjo glasnih kurentov in drugih maškar znova bučno spodbujali svoje junakinje, te pa so se jim za podporo oddolžile z dolgimi skoki in lepimi uvrstitvami.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije