NA KOŽO

Komentar Mateja Lahovnika: Korupcija v prometu

Sodna praksa bo vsem poslala signal, kakšen je odnos družbe do takšnih koruptivnih dejanj.
Fotografija:
Odpri galerijo

Razkritje policistov, da je javni uslužbenec s pajdašem za podkupnino najmanj 76 ljudem omogočil, da so opravili pisni del vozniškega izpita, kaže, da vse več posameznikov brez zadržkov tepta etična pravila in družbene norme. Pohvalno je, da je policiji s pomočjo žvižgača, ki je opozoril na sumljivo »opravljanje« izpitov, uspelo v leto dni s forenzično preiskavo razkriti kriminalno mrežo. Slabo pa je, da je tovrstnega kriminalnega ravnanja vse več.


Ni izključeno, da je goljufanje pri vozniških izpitih dlje trajalo in je na naših cestah več sto voznikov, ki niso opravili izpita na predpisan način. Ne pozabimo, da so novembra lani policisti odkrili tudi velike goljufije pri tehničnih pregledih, na katerih se je v zameno za podkupnino potrjevalo brezhibnost vozilom, ki na cesti nimajo česa iskati. Tako so jo potrdili celo specializiranemu vozilu za beton, ki je imelo povsem pokvarjen zavorni sistem in je lahko zaviralo le z motorjem. Takšno vozilo je tempirana bomba za udeležence v prometu. Izvajalci pregledov, ki so goljufali, so s podkupninami postrani na mesec prigoljufali dodatno plačo.

Za normalen razvoj države je ključna učinkovitost institucij. Očitno se vse bolj brez zadržkov kršijo temeljna etična pravila, zato je toliko bolj pomembno, da učinkovito delujejo formalne institucije. Policija je svoje delo v teh primerih opravila, zdaj pa sta na potezi tožilstvo in nato še sodišče, da izreče kazen, ki bo vzgojna in bo imela jasno sporočilo ničelne tolerance do takšnih koruptivnih ravnanj. Pomembno je tudi, da tožilstvo še pravočasno poda predlog za zaseg protipravno pridobljenega premoženja obtoženih in tako zavaruje terjatev države.

Vse prevečkrat smo namreč videli, da so še pred pravnomočno sodbo posamezniki prenesli svoje premoženje na družinske člane ali prijatelje. Sodna praksa bo vsem poslala signal, kakšen je odnos družbe do takšnih koruptivnih dejanj, ki povzročajo splošno nevarnost v prometu. Hitra in stroga kazen bi bila najboljše sporočilo, da ima družba za takšna koruptivna ravnanja ničelno toleranco.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije