NA KOŽO

Komentar Mateja Lahovnik: Negativne obrestne mere

Če banke zaračunajo negativne obresti za varčevanje, bi lahko pozitivne za minus na računu.
Fotografija:
Odpri galerijo

Čas, ko je bilo varčevanje na banki nagrajeno, je že nekaj časa preteklost, podobno je na makroekonomski ravni. Letošnje poletje si bomo namreč zapomnili po tem, da je Slovenija doživela zgodovinski trenutek, ko je bila donosnost desetletne državne obveznice negativna. Slovenija je postala država, ki ji investitorji plačajo za to, da ji lahko posodijo denar.


Z drugimi besedami, naši finančni upniki nam dejansko plačujejo, da hranimo denar zanje. Investitor, ki bi zdaj kupil 10-letno slovensko državno obveznico in jo zadržal do dospetja, bi avtomatično imel izgubo. Medbančne obrestne mere so tako ali tako že nekaj časa negativne, kar pomeni, da poslovne banke plačujejo ležarino za deponiran denar pri Evropski centralni banki.

Ležarina je postala nekakšno nadomestilo za hranjenje denarja na banki namesto v nogavicah. Zato se mnogi finančni analitiki že sprašujejo, ali bodo tudi pri nas banke uvedle ležarino na depozite za fizične osebe. V Nemčiji celo razmišljajo, da bi to zakonsko prepovedali, ker se varčnim Nemcem seveda nikakor ne zdi logično, da bi bili za varčevanje na banki kaznovani namesto nagrajeni. Pred tremi leti se je tudi pri nas prvič zgodilo, da so začele poslovne banke zaračunavati varčevalcem, če so želeli na banki položiti večjo količino denarja.

Ležarina pa se je zaračunavala le pri pologih nad milijon evrov, zato je seveda skoraj nihče ni plačeval, ker je v Sloveniji zelo malo ljudi, ki bi sploh lahko položili takšen znesek na bančni račun. Finančni svet se je obrnil na glavo. Zato se marsikdo že sprašuje, ali ne bi bilo tudi logično, da bi negativnim obrestim na polog denarja oziroma uvedbi ležarine na pozitivno stanje pri bankah sledile tudi pozitivne obresti, če gre posameznik na svojem transakcijskem računu v minus.

Posojilodajalci že plačujejo različnim državam po svetu za to, da jim lahko posojajo denar. V norem svetu financ se temu primerno sploh ne zdi več tako nesmiselno vprašanje, čemu ne bi banke, ki se jim zdi normalno zaračunavanje negativnih obresti za varčevanje, same plačevale tistim, ki gredo v minus na svojem transakcijskem računu.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Izbrano za vas