NA KOŽO

Komentar Marka Uršiča: Jeremy Sochan

Ne sme se pričakovati, da bo Luka Dončić ves čas slovenski odrešitelj.
Fotografija: Jeremy Sochan FOTO: Rob Gray Usa Today Sports Via Reuters Con
Odpri galerijo
Jeremy Sochan FOTO: Rob Gray Usa Today Sports Via Reuters Con

Bolje, da ne napišemo, kaj si mislimo o predstavah slovenske košarkarske reprezentance v Pireju na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu. Tega papir ne bo prenesel. Po dolgi sezoni v ligi NBA pa se tudi ne sme pričakovati, da bo v Grčiji vidno utrujeni Luka Dončić ves čas mesija in odrešitelj slovenske reprezentance.

Slovenska polfinalna predstava proti Grčiji je bila takšna, kakršna je pač bila, hrvaška izbrana vrsta pa je na podlagi te negativne izkušnje Slovenije v finalu proti grškim košarkarjem tudi odigrala mnogo boljše srečanje, pravzaprav se je odlično upirala na tem turnirju vrhunski izbrani vrsti Grčije. Hrvaška igra je vsaj imela rep in glavo, a v sklepnem srečanju je v ogromni meri k negativnemu rezultatu prispeval tudi izjemno nerazpoloženi naturalizirani igralec pri Hrvaški Jaleen Smith.

Slovenija? Eden je Igor Kokoškov, ki je Sloveniji kot selektor prinesel zlato odličje z evropskega prvenstva leta 2017. Seveda so po svetu še dobri trenerji, ki bi lahko (kakovostno) vodili slovensko reprezentanco. Če smo zaradi izvrstnega organizatorja igre Grčije Nicka Calathesa in njegovih podaj ter navdahnjenih Grkov pri metu za tri točke, pa tudi na splošno zaradi grške igre uživali ob prenosih košarke iz Pireja, pa nam resnično ni več treba ob televizijskih prenosih poslušati, da je Sočan hrvaški priimek. Za kaj gre? Na kvalifikacijskem turnirju v Valencii je za Poljsko igral tudi košarkar San Antonio Spurs Jeremy Sochan.

Njegova mati je Poljakinja, nekdanja košarkarica Aneta, oče, zdaj pokojni, je Ryan Williams. Sochanov stari oče Juliusz, polno ime košarkarja je namreč Jeremy Juliusz Sochan, je bil prav tako povezan s tem športom, pradedek Zygmunt Sochan je bil nogometaš, med drugo svetovno vojno se je pridružil poljskemu odporniškemu gibanju proti nemški okupaciji in je preživel koncentracijsko taborišče Stutthof.

Sočan? Sami vemo, kako se priimek Sochan izgovarja, tudi na tekmi med Poljsko in Finsko v Valencii so se poljski navijači drli Džeremi Sohan. Pa tudi priimek finskega reprezentanta kosovskega rodu Edona Maxhunija se seveda izgovarja Madžuni.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije