Komentar Dejana Vodovnika: Vino in nafta

Čarovnika, ki bi iz vina naredil vodo, ki bi jo zdaj lažje prodajali kot vino, še ni na obzorju.
Fotografija:
Odpri galerijo

Danes je pomemben dan. Za slovenske vinogradnike. Do danes morajo namreč oddati obrazec, na podlagi katerega bodo morda pridobili finančno nadomestilo za izpad dohodka pri pridelavi vina.
Kot vemo, je v naši deželi pridelava vina pomembna dejavnost. Za pridelovalce in odjemalce. Težave pri pridelavi vina in posledično njegovem odjemu pa imajo lahko hude posledice. In te težave so v obliki nepredvidljivega virusa že pokazale zobe.


Vsaka pomoč je seveda dobrodošla. Kaj nekemu vinogradniku pomeni 600 evrov na hektar, kolikor naj bi jim pripadalo, pa je drugo vprašanje za druge odgovorne. Nekomu več, drugemu manj, a o tem nima smisla razpravljati. Dejstvo pa je, da se je prodaja vina za tri mesece povsem ustavila. Torej, četrt leta so se zaloge vina kopičile. Kam s tem vinom, ne vedo.
Sodi so polni, do jesenske trgatve pa skoraj zagotovo vsi nakopičeni hektolitri vina ne bodo prodani.
Zgodba nekako spominja na nedavno. Z nafto!

Pred nekaj tedni smo namreč spremljali, kako je cena nafte dosegla zgodovinski rekord: padla je pod ničlo. V rezervoarjih se je je namreč nabralo veliko več, kot se je lahko porabi, načrpane pa je bilo že toliko, da je sploh ni bilo več mogoče skladiščiti.
Te dni lahko iz ust slovenskega vinogradnika slišimo: »Zaloge vin se kopičijo. Kupcev ni. Več bo vina ostalo v sodih, več bo težav.«
Pravzaprav je zgodba zelo podobna naftni, se zdi, samo z drugo tekočo vsebino.

Kako je že bilo takrat, ko je na svatbi v Kani galilejski zmanjkalo vina? Nekdo je poskrbel za prvi čudež in iz vode je nastalo vino. In spet so ga lahko svatje žingali.
V naših krajih niti vodarji, še manj vinogradniki ne morejo pričakovati podobnih čudežev. Še sreča pa je, da gostinci spet lahko začenjajo normalno funkcionirati. In odjemalci tudi.

Nekdo je rekel, da slovenski vinogradniki in vinarji ne sodijo v noben protikoronski paket, protikoronskih rešilnih flaš pa aktualna oblast menda še ni izumila. Vsaj pri nas ne! Pa tudi čarovnika, ki bi iz vina naredil vodo, ki bi jo zdaj lažje prodajali kot vino, še ni. Navsezadnje je pandemija tudi čarovnikom onemogočila čaranje.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije