NA KOŽO

Komentar Dejana Vodovnika: Nevihta Alenka in naliv Marjan

Od leta 1950 jim dajejo imena, ki so bila od 1953. samo ženska, po letu 1979 pa so jim dodali tudi moška.
Fotografija:
Odpri galerijo

Rušilni in smrtonosni orkan, kakršen je bil Dorian na Bahamih, zdaj pa je oslabljen na stopnjo posttropskega ciklona, pri nas skorajda ni mogoč. No, razen na političnem parketu, kjer skoraj vsak dan kje zapiha. Nekje močneje, nekje le kot sapica.

V nepredvidljivi svet tropskih viharjev – vsako leto jih je v povprečju 80 – poskušajo meteorologi vnesti nekaj reda tudi s poimenovanjem. Tropski viharji s hitrostjo vetra nad 120 km na uro se vzhodno od mednarodne datumske meje imenujejo orkani, tajfuni zahodno od nje, na južni polobli pa jim rečemo cikloni.


Od leta 1950 jim ameriški znanstveniki dajejo imena, ki so bila od 1953. samo ženska, po letu 1979 pa so jim zaradi pritiska feminističnih skupin dodali tudi moška. Na zalogi je dovolj imen za šest let vnaprej: po tri ženska in tri moška za vsako črko abecede z izjemo q, u, x, y in z. Vsakih šest let se seznam ponovi. Katrina, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Rita, Stan, Tammy, Vince in Wilma je le nekaj imen, ki so imela rušilni vpliv na posamezna območja.

Kot pojasnjujejo vremenoslovci, je poimenovanje koristno za identifikacijo in opozarjanje prebivalstva, zdaj že vsi opazovalni centri po svetu krstijo viharje glede na svoj seznam imen. Če nevihto poimenujemo s konkretnim imenom, pravijo meteorologi, lažje pojasnjujemo napovedi in natančneje spremljamo pomikanje nevihte, saj tako ne moremo zamešati med seboj različnih tropskih ciklonov, ki divjajo istočasno.

Pri nas je bilo letošnje poletje kar nekaj neviht in neurij, pospremljenih s točo. Naši vremenarji so skoraj vsak dan izdajali opozorila. Hm, kaj ko bi pa vseeno tudi pri nas pripravili seznam z imeni neviht, nalivov in neurij ter začeli opozarjati, da prihaja, npr., huda nevihta Alenka, pospremljena s točo; ali pa, hm., npr., naliv, imenovan Marjan?

Na posnetkih lahko vidimo, s kako hitrostjo začnejo zabijati deske na okna in vrata hiš, ko nekje tam daleč zaslišijo, da prihajata Katarina ali Dorian.
Le kako bi se odzvali v naši podalpski skregani deželici, ko bi vremenar Andrej Velkavrh dramatično napovedal, da prihaja nevihta Alenka ali pa močan naliv Marjan? Vrat in oken bržkone ne bi zabijali, bi pa bili na morebitne nevšečnosti vsaj pravočasno pripravljeni.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije