NA KOŽO

Komentar Bojana Budje: Svinja

Rešitev se mi je prikradla v neprespani noči med čakanjem na včerajšnjo polno luno.
Fotografija:
Odpri galerijo

Kitajci sporočajo, da je njihova inflacija dosegla najvišjo številko v zadnjih osmih letih; zaenkrat znaša 4,5 odstotka. Izključni krivec zanjo da so vse višje cene hrane, ki so se zavoljo prašičje kuge povzpele za 17,4 odstotka, zgolj svinjina se je podražila za neverjetnih 97 odstotkov. Že res, da Kitajci pojedo vse živo, kar leze, gre, plava in leti, a vendarle so povsem na vrhu njihovega jedilnika piščanci in prasci. Poldruga milijarda pretežno lačnih ust jih pospravi daleč največ na zemeljski obli, in če vemo, da jim je prašičja kuga samo v enem letu pobrala 150 milijonov vsaj stokilskih kruljačev, je manko dovolj očiten.


Kitajsko stisko in posledično draginjo razumem. Nekaj težje pa sprejemam dogajanje v deželici pod Alpami, koder o prašičji kugi na srečo (še) ni ne duha ne sluha, cene kultne svinjine pa so prav tako poletele v nebo. Svinja je eden slovenskih simbolov, nepogrešljiv del naše tradicije. Koline in vse, kar jim pripada, so eden najlepših podalpskih običajev, brez pršuta, kranjskih, krvavic, pečenic, tlačenk, šunk, zaseke, salam, slanine, ocvirkov ni slovenske kulinarike, po novem brez svinjske masti ni zdravega Slovenca. Pa še bi lahko našteval. S 30, 40, tudi 50 odstotkov višjimi cenami, izzvanimi s kitajskimi potrebami, je naša kruleča tradicija resno ogrožena. Rešitev? Prikradla se mi je v neprespani noči med čakanjem na včerajšnjo polno luno. Hevreka!

Slovenija premore obilje travoljubcev, tistih, ki jim je rastlinje vsaj tako okusno kot nam kos prekajenega špeha. Grenijo nam življenje, ko nas prepričujejo o trpljenju živih bitij, ki so na svetu zgolj zato, da jih pojemo. A saj so tudi rastline živa bitja. Kar pa je že druga zgodba. V Delu sem prebral, da se del Kitajcev sedaj bolj ali manj prisilno spreobrača v vero vegetarijancev, drugi del vse dražjo svinjino nadomešča s pasjim mesom. Neprecenljivo dobro stvar bi slovenski travoljubci naredili tako za lastno domovino kot za malo bolj oddaljeno Kitajsko, ako bi se napotili v Azijo in tam enako goreče širili svojo vegetarijansko vero.

Vsaj delno rešena bi bila Kitajska, koder v normalnem letu pomlatijo 60 milijonov ton svinjine, rešen bi bil kak odstotek njihovih cuckov, mir bi naposled imeli slovenski mesojedci. Pa še cene svinjine bi kmalu padle. Tradicija bi bila rešena!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije