Komentar Bojana Budje: Divja sliva

Rad bi se osebno prepričal, ali je stara Perzija resnično pradomovina Hrvatov.
Fotografija:
Odpri galerijo

Ta vikend bi naj bil nekaj čudovitega, nepozabnega. Ne le, ker ima moja mama jutri, 31. maja, svoj šele 94. rojstni dan, ta nedelja je tudi – če verjamete ali ne – zadnji dan epidemije. Oboje bomo zalili. V ponedeljek se bomo torej prebudili v novo življenje. Brez koronavirusa. Tudi potovali bomo svobodneje, spet bomo denimo lahko brez večurnih čakanj pred mejo uživali lepote lepe njihove. Kjer pa dvestoevrski vavčerji ne bodo delovali. Le kune in keš evri. Več jih boš imel, boljši sosed boš.


Vavčerje bom definitivno pustil kje na Goriškem, skoraj zagotovo v Medani pri Belici, a tudi Kolpo bom prečkal. Tja me žene neznanski firbec. Rad bi se namreč osebno prepričal, koliko držijo trditve hrvaškega veleposlanika v Teheranu, ki je te dni svečano oznanil, da je pradomovina Hrvatov nihče drug kot stara Perzija. Imenovala da se je Harahvatia, od tod tudi prepričanje, da je poimenovanje Hrvat staroiranskega izvora. Tudi hrvaška beseda ban naj bi bila iranskega izvora, pomeni pa čuvaja, tudi ljudskega vodjo. Njegova kockasta ekscelenca je našla celo povezave med staročakavskim jezikom na dalmatinskih otokih s staroiranskim jezikom pri označevanju divje slive. V Iranu ji recimo pravijo zardelia, na Braču pa zerdelija. In prav na Braču je hrvaški veleposlanik iz Teherana kajpak tudi rojen.

Silni trud hrvaških politikov in zgodovinarjev, da spremenijo, izbrišejo svoje menda sramotno balkansko in slovansko poreklo, sploh ni osamljen. Spomnim se, kako je pred leti njihov tedanji minister za znanost dokazoval, da so Hrvati eno najstarejših evropskih ljudstev in da s Slovani nimajo skupne ene same črke. Z genetsko arheologijo, raziskovanjem izvora ljudstev ob pomoči človeškega genoma, naj bi prišel do spoznanja, da ima kar 45 odstotkov današnjih Hrvatov na kromosomu Y genetsko sled EU7. Ali prevedeno: naši južni sosedje naj bi bili po svojih genih najbliže Nemcem in Laponcem.

Vse to bi rad poleti preveril, res mi ni vseeno, koga imam za soseda. Ker pa v naši deželici raziskav o tem, s kom vse so v tisočletjih spale in se ljubile naše babice, še nimamo, pač sprejemam, da Slovenci ostajamo nekakšni Slovani. Naivno celo verjamem, da za čustva in politiko tu ni mesta. Zato bi polovico onih, ki blebetajo o čisti krvi in novem poreklu, poslal k psihiatru, drugo polovico pa direktno v norišnico. Lahko pa, da me južni sosedje prepričajo o nasprotnem.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije