NA KOŽO

Komentar Bojana Budje: 9. maj

Današnjega dneva Evrope nikoli ne bi bilo brez 9. maja, dneva zmage.
Fotografija:
Odpri galerijo

Dan Evrope je bil včasih 5. maja, del stare celine ga še danes praznuje štiri dni pred uradnim datumom. V spomin na ustanovitev Sveta Evrope davnega leta 1949. Nakar je Svet Evropske unije leta 1986 v Milanu odločil, da se eden od simbolov EU obeležuje 9. maja, ko je pred natanko sedemdesetimi leti tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman z deklaracijo predstavil zamisli o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Iz tega semena je kasneje vzklila Evropska unija, sedaj tudi nas, Slovencev dom. A nekaj drži kot pribito: dneva Evrope ne bi bilo brez dneva zmage.


9. maj 1945 je bil eden srečnejših dnevov v zgodovini človeštva, na evropskih tleh se je končala druga svetovna vojna, poražene so bile sile nacizma in fašizma. O tem ni kakih večjih dilem in prerekanj, drži pa, da je bila tisti hip zanetena tudi hladna vojna, izzvana z ideološkimi nasprotji komunizma in kapitalizma. Takratna Sovjetska zveza, mogočna zmagovalka krvave štiriletne vojne morije, je za pol stoletja segla čez pol Evrope; posledice bodo čutili še vnukov vnuki.

Nekaj malega tudi naši. Del te hladne vojne je bila Jugoslavija, dolga desetletja tudi naša, slovenska domovina. Z vsem, kar je nosila dobrega in slabega. Zaenkrat še velja, da je bila vojaška zmaga Titovih partizanov čista kot solza, tudi da so bili belogardisti okupatorjevi sodelavci. A so resnici na ljubo tudi takšni, ki menijo drugače. Češ da so se borili zoper brezbožni komunizem. Res so se, a so izgubili. Današnji dan pred natanko tri četrt stoletja je naznanil konec najbolj mračne dobe v zgodovini človeštva, natančno je opredelil zmagovalce in poražence, definiral je, kaj je dobro in kaj zlo, kdo je rabelj in kdo žrtev. Na tem spoznanju je zrastla sodobna Evropa. Račun je bil gromozanski, milijoni mrtvih, mesta v ruševinah. A splačalo se je. Svet je danes drugačen, kot bi bil, ako bi zmagala druga stran. Predvsem pa je drugačna Evropa. Kriza? Te pridejo in odidejo.

9. maj je tudi praznik Ljubljane. Naša prestolnica je rdeča in bo ostala rdeča. Reči kaj drugega je norost. Tistega lepega majskega dne so jo osvobodili partizani. Prav nič pa ne bi imel proti, če bi postal 9. maj še dan zmage nad zadnjim zlom, ki je udarilo po človeštvu. Pa četudi z letnico 2021. Le da bo ta koronavirus izginil enkrat za vselej, dokončno!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije