Komentar Bojana Budje: 29. februar

Škoti pravijo, da prestopno leto ni dobro leto za ovce. Slovenci, najebali smo ga!
Fotografija:
Odpri galerijo

Danes je devetindvajseti dan meseca februarja. Živimo torej prestopno leto, 2020. bo imelo 366 dni. Zato, da se koledarsko leto ves čas ujema z letnimi časi. Zemlja pač potrebuje za svojo pot po orbiti okoli Sonca natanko 365,2422 dneva, kar bi brez februarskega dodatka na vsaka štiri leta pomenilo postopno zamikanje letnih časov. Malo zapleteno, a še veliko bolj za tiste, ki morajo na svet privekati prav na današnji dan. Resda je možnost za kaj takega zgolj ena proti 1461, a vendarle nam statistični urad sporoča, da imamo v Sloveniji kar 1330 smolčkov.


Po svetu pa je takih več kot štiri milijone. Smolčkov zato, ker jim je dano čisto ta pravi rojstni dan praznovati le vsaka štiri leta. In ker jih čisto prava polnoletnost čaka šele pri dvainsedemdesetih. Med najbolj znanimi smolčki preteklosti je bil denimo papež Pavel III., tudi italijanski skladatelj Antonio Rossini, novodobnega smolčka ženskega spola imajo danes pri vinogradniku Danilu Steyerju, kjer imajo trgatev Vanejinega vina.

Da so prestopna leta zares nekaj posebnega, nam čisto resno sporočajo raznorazni ezoteriki, astrologi, numerologi, vedeževalke, jasnovidke ter kar je še podobnih poduhovljenih čarovnic in čarovnikov po vsem svetu. V Rusiji denimo velja, da naj bi prestopno leto prinašalo slabo vreme in povečano tveganje za smrt. Na Tajvanu celo verjamejo, da je v tem času povečana umrljivost staršev; ubrani jih lahko le poročena hčerka, ki se mora februarja vrniti domov in s seboj prinesti rezance s prašičjimi parklji. Svojo še čakam.

Domala povsod po zemeljski obli pa po njihovo velja, da se v tem letu nikakor ne smemo poročiti, sklepati drugih resnih zvez niti začeti novega posla. Kar je za minule dni sklenjeno novo, že štirinajsto vladno koalicijo samostojne Slovenije slaba popotnica. Naši koronavirusni sosedje Italijani premorejo celo dva pregovora; prvi govori, da je prestopno leto mračno leto, drugi pa, da so na prestopno leto vse partnerice nepredvidljive. V novi Janševi vladi je ženskega spola na srečo le Nova Slovenija, kar je za edinega evropskega premierja, ki mu bo uspelo dvakrat predsedovati Evropski uniji, seveda dobrodošla uteha.

Ne pa tudi nam. Škoti namreč pravijo, da prestopno leto ni dobro leto za ovce. Ali drugače: Slovenci, najebali smo ga!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije