NA EKS

Kolumna o nogometu in RTV Slovenija: Jolanda & Claudia

Marija M. Kotnik
Fotografija: Kdaj bo tudi Jolanda Bertole komentirala nogometne tekme? FOTO: Jani Ugrin
Odpri galerijo
Kdaj bo tudi Jolanda Bertole komentirala nogometne tekme? FOTO: Jani Ugrin

Še vedno traja mesec, ko se moški del naše družbe drži po svoje. Komentarjev, kdo je boljši, ne manjka, kdo je najboljši, še manj … tako ali tako pa, kot slišim, vsi vse vedo. Saj je vobče znano, da so poleg Hrvatov Slovenci menda tudi najboljši nogometni selektorji.

Kakor koli … Jutro se je začelo tako, kot se mora.
Na TV pa oddaja Dobro jutro in gostiteljica Mojca Mavec je gostjo Jolando Bertole napovedala kot eno od komentatork svetovnega nogometnega prvenstva. Ker jo je Jolanda popravila, da komentira tekem ne, je pa močno vpeta v ekipo, ki prvenstvo spremlja, je glede na tolikokrat omenjene ženske kvote (pa saj ni bistveno v katerem kontekstu) Mojca navrgla, da bi nemara bil že čas, če bi tudi na slovenski TV kakšen nogometni prenos prenašala kakšna komentatorka. Drži. No, sicer ženske prenašajo določene športe, omenjena Jolanda plavanje, umetnostno drsanje in verjetno še kaj, še večkrat pa seveda ženske govorijo o modi, ki je tako kot za moške nogomet za ženske najbolj pomembna postranska stvar na svetu … še posebno če gre za prenos modne revije spodnjega perila, ki ga nekdo posname v Milanu, Lorella (op. a. Flego) pa iz Kopra navrže svoj glas. In to je to! Bolj ali manj! Vse drugo so podrobnosti, ki se mi zdijo nepomembne.

No, in zdaj, ko je čas svetovne nogometne evforije, ko so fantje in vsi drugi prilepljeni pred ekrane, ko neizmerno buljijo v stavne lističe, ko se razprave o tem, kdo je zadel, kdo ni zadel in še posebno kdo ima najlepšo majico, sem si imela možnost in priložnost (roko na srce, pod obvezno!!!) ogledati – mimogrede, moj mož, ki ima že itak previsok tlak, ne sme poslušati slovenskih komentarjev nogometa na TV SLO, ker mu tlak še bolj zvišajo – enega od prenosov na nemški ZDF. In zgodilo se mi je – presenečenje!

Tekmo med Argentino in Islandijo je komentirala Claudia Neumann. Ženska! Haloooo? Claudia! Žal ni bila Claudia Schiffer, kot je sprva v naivnosti pomislil moj mož. No, navsezadnje si vsaka teve postaja izbere nekoga, s katerim bo vabila gledalce k ogledu. In res, le zakaj ne bi omenjena Claudia priklenila k poslušanju in gledanju.

Kot sem se poučila pozneje, je bila gledanost nogometne tekme, ki jo je komentirala Claudia, nekajkrat večja kot gledanost na slovenski televiziji. Da je prenos moške nogometne tekme komentirala ženska, je bilo, kot mi je povedala znanka iz Nemčije, s katero sva čez dan ali dva nekaj malega poklepetali po mobilnem telefonu, nekaj povsem – NORMALNEGA! V Nemčiji to nikogar ne moti. Morda koga tam res moti Angela, tako kot nas Borut, ampak to je neka povsem druga zgodba.
In potem me prešine. Saj to, da žensk ni v t. i. moških poslih, je v naši prelepi državici povsem običajno. Na vodstvenih mestih v gospodarstvu so še vedno v veliki manjšini, s ciljem uravnotežiti zastopanost spolov pa predvsem moški napovedujejo v številnih teve soočenjih, kako je in bo nujno zagotoviti 40-odstotne spolne kvote v upravnih in nadzornih odborih velikih gospodarskih družb, in sicer postopno do leta 2025. Me prav zanima, ali bo to uresničeno.

Ko takole ležim pred teve zaslonom in poslušam fante komentatorje. Zveličavne, ki se imajo za edine poznavalce svetega športa, imenovanega – nogomet. Claudia, pomagaj. Če me spomin še ni povsem zapustil, je Peter Lovšin pred časom prepeval Marija pomagaj … Se mi pa zdi, da še vedno živimo v svetu, ko mi zjutraj Mojca in Jolanda na slovenski TV trosita kar koli že, samo da izpolnita programski čas, Claudia N. pa na nemški uživa in se ima fajn v komentiranju moškega nogometa.

Mimogrede: mogoče bi bil za slovenske gledalce nacionalne televizije bolj zanimiv intervju z omenjeno nemško komentatorko Claudio kot pa oglasni prispevek Antonije Ražen pred tekmo Hrvaška : Nigerija, ki so ga sicer napovedali kot utrip pri južnih sosedih pred tekmo. No, to, da smo si gledalci namesto tega lahko ogledali le oglas za hrvaško nacionalno televizijo, pač ni pomembno, ali pač? Urednik Gregor pa nič.

Marija, prosim, pomagaj! Jaz, žal, še nimam te moči!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije