Kolumna Miše Terček: Prvič v visokih petah

Glavna nagrada 30.000 dolarjev gre ob koncu epizode v roke dobrodelni organizaciji, ki jo izbere zmagovalec oziroma zmagovalka.
Fotografija: Igralec Jordan Connor pred preobrazbo in po njej FOTOGRAFIJI: VH-1
Odpri galerijo
Igralec Jordan Connor pred preobrazbo in po njej FOTOGRAFIJI: VH-1

O priljubljenem ameriškem TV-šovu RuPaul's Drag Race, ki ga lahko gledate na kanalu VH-1 in spletni televiziji Netflix, smo v tej kolumni že pisali. Televizijski nastopi drag queenov, nekoč značilni za subkulturo LGBT+ in specifične klube v svetovnih prestolnicah, so postali pravi mainstreamovski fenomen, globalna atrakcija.

Zato ni nič nenavadnega, da poleg 12. sezone, ki je v teku in te dni čaka na finalno epizodo (ukrepi zaradi epidemije novega koronavirusa v ZDA so jo namreč zagodli tudi televizijcem, saj so še vedno prepovedana vsa večja zborovanja oziroma prireditve), snemajo tudi različne »sestrske« oddaje, kot so »all-stars«, v kateri se pomerijo zmagovalke in najbolj izstopajoče zvezdnice preteklih sezon ... ali pa franšiza izvede posebno sezono v neki drugi državi, denimo v Veliki Britaniji.


No, po tem kopitu smo prišli do še ene veje RuPaulove oddaje. In sicer minisezone štirih epizod, v kateri se bodo v drag queene preoblačili zvezdniki, torej pevci, igralci in influencerji. Mojstrstvo preobleke, kot zadevo nekateri imenujejo v Sloveniji, tako počasi (no, v resnici kar hitro) briše meje tega, da je namenjeno zgolj populaciji LGBT+, saj se zanj zanimajo tudi strejt zvezdniki, ki se želijo preizkusiti v novi vlogi. In oddaja RuPaul's Celebrity Drag Race je namenjena prav temu. Glavna nagrada 30.000 dolarjev pa gre ob koncu epizode v roke dobrodelni organizaciji, ki jo izbere zmagovalec oziroma zmagovalka.

Kljub temu da gre pri vsem tem večinoma za novince, ki se še nikoli niso preoblekli v ženska oblačila, kaj šele hodili v visokih petah, oddaja nosi pomembno družbeno-politično sporočilo, da se vsi rodimo goli, vse drugo pa je preobleka. To je stavek, ki ga dostikrat poudarja voditelj RuPaul. Oddaja poleg zabavnega šova, ki vsebuje zvrhano mero teatralnosti, drame in komedije, ponuja tudi izobraževalno noto, ki skrbi za strpnejšo in bolj vključujočo družbo.

Izkušnje nekaterih zvezdnikov, ki gredo skozi proces preobrazbe, pa pričajo o tem, da gre lahko tudi za zelo čustveno pot, saj marsikdo s tem najde vzporednice s svojim življenjem, ko je na lastni koži okusil, če je bil odrinjen na rob, ker je bil drugačen. V omenjeni oddaji pa se drugačnost slavi in dodatno nakiči, saj si pod masko lahko vsak ustvari alter ego, ki mu pomaga do nove samozavesti.

Igralec Jordan Connor pred preobrazbo in po njej FOTOGRAFIJI: VH-1
Igralec Jordan Connor pred preobrazbo in po njej FOTOGRAFIJI: VH-1
V oddaji so v dvanajstih sezonah gostili številne zvezdnike (zaradi priljubljenosti oddaje naj bi nastala prav čakalna vrsta), med njimi tudi Henryja Rollinsa, La Toyo Jackson, Carmen Electra, Nicki Minaj in Lady Gaga. Končno so zdaj v šovu Celebrity Drag Race tudi zvezdniki lahko stopili na oder in niso več zgolj sedeli za mizo in kot gostujoči žiranti ocenjevali nastopajoče. Zdaj so na lastni koži spoznali, kako težavno je pravzaprav nastopati kot drag queen, saj gre za mučen in dolg postopek, proces, ki se začne ure in ure, preden »kraljica« sploh stopi na oder.

Drag je svojevrsten performans, saj so tekmovalci izjemno kreativni, tako z gibi in nastopanjem kot z drugimi sposobnostmi, recimo z ustvarjanjem in šivanjem oblačil, nanašanjem teatralnih ličil, imitiranjem pevk in drugih slavnih osebnosti, na trenutke skoraj akrobatskim plesom in tako imenovanim roastanjem sotekmovalk. Zato tudi dejstvo, da je časnik The Guardian RuPaulov TV-šov uvrstil med 100 najboljših televizijskih oddaj v 21. stoletju, ni zanemarljivo.

Po vsem tem nas ni čudilo, da so tudi zunanji zvezdniki potočili kakšno solzo, ko so poslušali zgodbe svojih mentoric in ko so zaključili proces, saj so vanj vložili gomile truda, časa in znoja.

A moramo si naliti tudi čistega vina in izpostaviti dejstvo, da smo z RuPaulovimi povezavami pričakovali, da bodo v oddaji nastopila res največja imena iz sveta šovbiznisa. Še posebno glede na zvezdnike, ki so v preteklosti obiskovali šov. A očitno imajo nekateri za nastop v preobrazbi še vedno premalo poguma, ne glede na to, kako zelo priljubljena je ta oddaja.

Tako smo namesto igralcev statusa Johnnyja Deppa ali The Rocka dobili igralce iz nekaterih sicer aktualnih, a ne ravno največjih TV-serij. V prvi epizodi so se pomerili igralec Jordan Connor, komedijant Jermaine Fowler in igralec/model Nico Tortorella, v drugi pevka Vannessa Williams, TV-voditeljica Loni Love in igralka Tami Roman, v tretji pevec Alex Newell, igralec Dustin Milligan in komedijant Matt Iseman, v (finalni) četrti epizodi pa pevki Hayley Kiyoko in Madison Beer ter stand up komedijantka Phoebe Robinson.

Igralec Nico Tortorella pred preobrazbo in po njej
Igralec Nico Tortorella pred preobrazbo in po njej
Nič hudega, če večine naštetih po imenu niste prepoznali, tudi mi smo morali nekaj od njih med ogledom oddaj poguglati. Vsekakor jim je treba čestitati za pogum in upamo, da se bodo v prihodnosti opogumili tudi kakšni večji zvezdniki, denimo takšni, ki bodo s tovrstno gesto prišli na naslovnico kakšne pomembne revije. Podpora in solidarnost sta namreč pomembni ne zgolj takrat, ko s svojim gostovanjem v oddaji reklamiraš kakšen svoj novi film ali album, temveč tudi takrat, ko se moraš dokazati tako, da tudi sam enkrat v življenju stopiš v visoke petke in upaš, da si ne zviješ gležnja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije