Kolumna Mihe Šimnovca: Seks brez orgazma

Poleti v Planici brez gledalcev? To bo tekmovanje duhov oziroma kakor seks brez orgazma.
Fotografija:
Odpri galerijo

V športu velikokrat slišimo in beremo o prednosti domačega terena in pri tem še zdaleč ne gre zgolj za oguljeno frazo. Kdor pač na določenem igrišču dlje vadi, ima vsekakor prednost pred nekom, ki nanj stopi prvič.

Tega se še kako dobro zavedajo tudi mnogi (uspešni) trenerji. Ker ničesar ne prepuščajo naključju, se običajno že leto ali več mesecev pred večjim tekmovanjem odpravijo na njegovo prizorišče, da si ga s svojimi varovanci pozorno ogledajo ter jih seznanijo z vsemi podrobnostmi in posebnostmi tamkajšnjega tekmovališča.

Seveda domač teren prinaša prednost tudi zaradi navijačev. Gledalci namreč s svojim spodbujanjem v areni ustvarijo prav posebno ozračje, ki (še) dodatno ponese domače igralce oziroma tekmovalce k uspehu, nemalokrat pa jih tudi dvigne, kadar se znajdejo v težavah. In obratno: sem ter tja se zgodi, da favoriziran športnik ali ekipa tudi zaradi takšnega vzdušja kdaj nepričakovano klonita(ta) pod pritiskom.

Občinstvo in šport sta že od nekdaj medsebojno povezana in gresta z roko v roki. Prvo ne more brez drugega, drugi pa – kakor vidimo v teh dneh – kljub vsemu lahko tudi brez prvega. Toda zelo težko. In vprašanje, kako dolgo še.

Mednarodne tiskovne agencije v zadnjih dneh bruhajo novice, s katerimi nas iz ure v uro obveščajo, katere tekme bodo iz preventivnih razlogov zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa odpovedali in katere bodo minile brez gledalcev na tribunah. Kakor sem spremljal, je pravzaprav ni več športne prireditve, ki bi bila imuna proti hitro nalezljivi bolezni, pred katero tako ali drugače trepeta že bolj ali manj ves svet. Brez športnih zanesenjakov bosta na žalost ostala tudi smučarski pokal Vitranc in svetovno prvenstvo na letalnici bratov Gorišek.

Si predstavljate smučarske polete v Planici brez gledalcev? Jaz si jih ne. In še marsikdo drug tudi ne. To bo tekmovanje duhov oziroma kakor seks brez orgazma, kot je eden od čeških biatloncev slikovito opisal svoje občutke na tekmah za svetovni pokal, ki so v preteklih dneh v Novem Mestu na Moravskem minile brez navijačev.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije