Kolumna Marije M. Kotnik: Norosti ob dnevu mladosti

Sicer pa komaj čakam jutro, ko nas bo nasmejani vladni govorec najbrž spet presenetil s kako novico. Recimo, da bo z listka prebral: Živel 25. maj, dan mladosti.
Fotografija: Majska veselica
Odpri galerijo
Majska veselica

V teh dneh velikokrat in od številnih slišim, da moramo biti ljudje v tem času, ki ni najbolj prijeten za nikogar, razumni, da moramo upoštevati to in ono in da moramo tudi kdaj kakšno stvar enostavno sprejeti takšno, kot je.
Verjetno imajo vsi prav. Res je včasih najbolje stvari pustiti, kot so, in pozabiti nanje.
Se mi pa v tem koronačasu vseeno zdi, da smo se ljudje sprijaznili s precej zadevami, ki so vse prej kot razumne, še manj logične oziroma so celo sprte z zdravo pametjo.


Verjamem, da so številni ukrepi, ki jih je trenutna vladna garnitura v dobrih dveh mesecih sprejemala – velikokrat na horuk in najraje ponoči, da so lahko potem navsezgodaj presenetili ljudi in pri njih zbujali še več strahu ali pa še več zgražanja –, pač potrebni. Na trenutke se je celo zdelo, da to počno zanalašč, le da bi še bolj podžgali ljudi, ki so, roko na srce, po dvomesečni karanteni imeli vsega že krepko čez poln kufer.

Verjamem, da je razumnim ljudem jasno, da so bile nekatere stvari, ki so jih skozi tri koronske zakone sprejemali, nujne. Verjamem, da so pri tem poskušali ne delati razlik za različne skupine ljudi. Verjamem, da so se trudili, da bi pokrili kar največ ljudi, da nihče ne bi ostal prikrajšan … O njihovem dobrem namenu si ne upam dvomiti.

Vendar pa mi moj notranji nergaški glasek, ki se oglasi vedno, ko je kakšna stvar predobra, da bi bila resnična, pri več protikoronskih ukrepih pravi, da jih je oblast sprejela le zato, da bi bila všečna ljudem na prvo žogo oziroma so populistične.

Majska veselica
Majska veselica
Med take odločitve vsekakor spada 200 evrov za vse odrasle pa še 50 za mulce kot vavčer za turistične nastanitve. Mogoče to res zgleda odlično, da bomo lahko vsi letovali in se imeli fajn v naši preljubi Sloveniji, a ko človek vključi kakšen odstotek možganov več, se ob tem prikaže vsa beda takšne odločitve. Še posebno ker naj bi z njo rešili slovenski turizem za letos.

Malo morgen, bi rekla moja precej kritična prijateljica kolesarka. Le kako bodo s tem rešili turizem, kvečjemu bodo napolnili žepe nekaterim zasebnikom, ki imajo v lasti hotele in druge nastanitvene kapacitete … pa saj vemo, kako se je razpletla zadeva s certifikati, kar je, po mnenju številnih, »neka povsem podobna zgodba«.

Pa gremo po vrsti. Naj kdo od pristojnih pove, kako naj teh 200 evrov izkoristi starejši državljan, ki je nastanjen v domu za starejše, ki je nepokreten in potrebuje vso nego. Njemu bi verjetno veliko bolj koristilo, če bi mu država uredila kar najboljšo možno nego ali pa bi mu plačala toliko plenic, kot jih dejansko potrebuje. Pa saj lahko da vavčer svojim otrokom, boste rekli. Seveda ga lahko, a kako potem upravičiti to vladno trditev, da bomo vsi dobili enako možnost?

Druga, še bolj absurdna zadeva istega ukrepa pa je, da mladoletni dobijo 50 evrov. Morebiti bi raje tistim, ki imajo mladoletne otroke, pač dodali nekaj fičnikov. Sicer pa, mar pri nas ne velja več kot v normalnih državah, da je turističnanastanitev za mladoletne otroke brezplačna, če otrok letuje s starši?

V razmislek pa še tole. Mar vlada res misli, da bodo s tem kakor koli pomagali slovenskemu turizmu? Če ste par minut po tej novici, ki jo je sporočil veseli vladni govorec, kako bomo vsi dobili turistične vavčerje, poslušali te iste slovenske šefe turizma in lastnike turističnih nastanitev, so vsi v en glas govorili, da to nikakor nič ne spreminja. Še posebno ker sem lahko iz njihovih izjav razbrala, da si slovenskih gostov niti ne želijo toliko kot spoštovanih tujegovorečih.

Vavčer, da ostanemo doma. FOTOGRAFIJI: K. E.
Vavčer, da ostanemo doma. FOTOGRAFIJI: K. E.
Vsaj tako jih je bilo razumeti, ko so vsi po vrsti razlagali, kako slovenski gostje doma zapravijo absolutno manj kot tuji … In če vemo, da več kot pol Slovencev letuje na Hrvaškem, je tale ukrep še toliko bolj absurden …

Sicer pa komaj čakam jutro, ko nas bo nasmejani govorec spet presenetil s kako novico, ki bo rezultat nočnega 'sejanja'. Recimo, da bo z listka prebral: Živel 25. maj, dan mladosti! In bi še dodal, da vavčer, žal, ne pripada tistim, ki so ta dan kadar koli praznovali. Ali sploh pomislili nanj!

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije