NA KOŽO

Kolumna Boštjana Fona: Preznojeni za državo

Ko treniraš, samostojno skrbiš za svoje zdravje.
Fotografija:
Odpri galerijo

V Dallasu umorjeni ameriški predsednik John F. Kennedy je znan po svojih izjavah. Denimo tej: »Ne sprašujmo se, kaj lahko država naredi za nas, vprašajmo se raje, kaj lahko mi naredimo za državo.« Slovenija, le malo večja od mesta, kjer je umrl JFK, bi njegovo modro misel lahko izkoristila.

Recimo ljubljanski maraton. Da bi ga pretekel, če ne celega, pa vsaj 21-kilometrsko razdaljo, zelo popularno polovičko, je treba trenirati vse leto. Vem. Sem zmogel enajst ljubljanskih pa še precej ostalih, tudi v tujini. Kadar začne človek migati, ob tem začne uporabljati znanje izkušenejših in prebira študije strokovnjakov o kondicijski pripravi. Spremeni način življenja. Ob tem vsakodnevno opravi koristno delo za državo. Ne verjamete? Če tečeš, ne zabijaš ur za šankom in okajen ne teroriziraš svojih najbližjih. S športom daješ vzgled potomcem. Kondicijsko fit moški je v postelji lev. Torej ima korist socialna raven. Ker si aktiven, nabavljaš športne artikle, plačuješ startnine, hodiš na vse več tekov. Cekinov ne hraniš v nogavicah. Denar kroži, torej ima od tega korist ekonomija. Še nekaj drugih področij državnega nivoja je, ki imajo od športno navdihnjenega posameznika veliko korist. Največ ob tem profitira zdravstvo. Ko treniraš, samostojno skrbiš za svoje zdravje. Več kilometrov imaš za seboj ob športnem naporu, manjkrat zboliš. Vase vnašaš zdrave grižljaje, ki so prilagojeni telesni aktivnosti. Zdravnika obiščeš le še ob preventivnem obdobnem pregledu. In nikoli več.

Država se mora pokloniti vsem, ki bodo naslednji vikend napolnili ljubljanske ulice z osebnimi cilji preteči zastavljeno razdaljo v želenem času. Ker delajo zanjo, bi jim drobno malenkost lahko naklonila v zahvalo. Predlagam, da vsak, ki v enem letu preteče vsaj tri polovičke, recimo Mali kraški maraton, Radence ter Ljubljano, in to dokaže z uradno izmerjenim časom pod dvema urama, vsako leto plača deset odstotkov manj obveznega zdravstvenega zavarovanja. Slovenija bi od motiviranega športno naravnanega prebivalstva vseh starosti imela neprecenljivo korist. Sam pa lahko le izrekam iskreno zahvalo tisočem in tisočem, ki boste tekli ljubljanca. Preznojeni boste vrhunsko prikazali odgovor, kaj lahko vsakodnevno naredimo za našo Slovenijo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije