NA KOŽO

Kolumna Bojana Budje: Pozabljeni

Bega me dvom, komu je ta prireditev namenjena. Ali športnikom ali japijem?
Fotografija: V Cankarjevem domu so podelili nagrade za športnike leta 2019. To so postali Janja Garnbret, Primož Roglič in odbojkarska reprezentanca. Ljubljana, 17. 12. 2019 FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
V Cankarjevem domu so podelili nagrade za športnike leta 2019. To so postali Janja Garnbret, Primož Roglič in odbojkarska reprezentanca. Ljubljana, 17. 12. 2019 FOTO: Voranc Vogel

Prihaja drugi od treh decembrskih dobrih mož. Božiček. Temperatura se dviga, tudi dobesedno na termometru. V mesecu, ki predstavlja predvsem 31 dni norega orgazmičnega zapravljanja in nazdravljanja, smo stopili še v zadnjo tretjino skoroda že zapovedanih užitkov. Vmes pa opravili nešteto vsakovrstnih inventur.

Izvedeli smo denimo, da je prvikrat v 160-letni zgodovini število moških v deželici pod Alpami preseglo obseg ženskega življa. Kajpak na račun priseljencev. Na mizo nam je dan videz tipične tuje okrepitve; gre za moškega, starega okoli 32 let, s končano osnovno ali poklicno šolo in državljanstvom Bosne in Hercegovine, delovni pripomoček sta mu kramp in lopata.

Druge vrste letna inventura nas je podučila, da je povprečen turist pri nas v 2019 dnevno potrošil 97 evrov. A tudi tu so razlike: hotelski gost je pognal 135 evrov na dan, tisti v hostlih in kampih le 58. Najradodarnejši so bili oni iz neevropskih držav z dnevno potrošenimi 153 evri, Nemci denimo, ki jih je bilo največ, so jih svoji prislovični škrtosti primerno zapravili 64. In tako dalje.

Opravili smo tudi športno inventuro in izbrali športnice ter športnike 2019. Presoji glasovalcev kajpak docela zaupam, manj pa organizatorjem glamurozne prireditve, ki so jo nekateri raztegnili na domala osem ur. Na celonočni šiht ob obloženih mizah in šankih na kar dveh lokacijah. Bega me dvom, komu je ta prireditev namenjena. Ali športnikom ali japijem? Dejstvo je, da na zaključno gala prireditev nihče ni denimo povabil Braneta Oblaka. Kolikor vem, ga mnogi štejejo za najboljšega slovenskega nogometaša vseh časov, pečat je pustil celo v sloviti bundesligi. Res pa je, da so okusi različni. A dejstva, da gre za Bloudkovega nagrajenca, mu ne more vzeti nihče. Najvišje državno priznanje za športne dosežke nima prav veliko prejemnikov. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ni bilo niti Toma Levovnika. Ker ni bil vabljen. Tudi on ima doma Bloudkovo nagrado, sploh pa je – če je to komu všeč ali ne – dokazano največji poznavalec športa pod Alpami. Živa dvonožna enciklopedija. Leksikon slovenskega športa.

No, resnici na ljubo so slovenski športni novinarji, uradni organizatorji izbora športnika leta, njima in vsem preostalim naključno ali nenaključno pozabljenim namenili vsaj neposredni teve prenos prireditve.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije