Ekonomske posledice koronavirusa

Kitajsko gospodarstvo je opešalo zaradi virusa, ampak posledice že čuti ves svet.
Fotografija:
Odpri galerijo

Svet je zaradi globalne prepletenosti globalna vas, zato posledice izbruha koronavirusa na Kitajskem čuti vse več držav in vse bolj tudi Slovenija. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v svetu že 77.000 ljudi obolelih za koronavirusom, od tega trenutno manj kot dva odstotka primerov zunaj Kitajske, ampak virus se širi. Vse več obolelih je v sosednji Italiji.

Bolezen v 80 odstotkih poteka v lažji obliki, pri približno 20 odstotkov obolelih pa v težji. Smrtnost, ki jo povzroča virus, je malo nad dvema odstotkoma oziroma več kot dvajsetkrat višja kot pri navadni gripi. Najbolj ogroženi pri okužbi so starejši. Hitrost širjenja skupaj z relativno visoko smrtnostjo povzroča upravičen strah, ki vpliva na vse več gospodarskih dejavnosti. Kitajska gospodarska rast bo v prvem četrtletju nižja za 1,5 odstotne točke oziroma za četrtino. Kitajsko gospodarstvo je opešalo zaradi virusa, ampak posledice že čuti ves svet. Gospodarska aktivnost ZDA je na najnižji ravni v zadnjih šestih letih. Mednarodna Agencija za energijo je zaradi manjše globalne gospodarske aktivnosti celo napovedala prvi upad povpraševanja po nafti v zadnjem desetletju.

Hyundai in Nissan sta na primer zaradi izpada proizvodnje sestavnih delov v tovarnah na Kitajskem že morala ustaviti proizvodnjo v nekaterih drugih tovarnah po svetu. Najbolj prizadeti so letalski prevozi in dejavnosti, povezane s turizmom. Po podatkih Svetovnega gospodarskega foruma bo letalska panoga zaradi odpovedi rezervacij v prvih treh mesecih letošnjega leta ustvarila za okrog štiri milijarde evrov manj prometa. Slovenija je kot majhno odprto gospodarstvo zelo občutljiva za globalne šoke. V prvi fazi bo najbolj prizadet turizem. Lani je Slovenijo obiskalo 4,5 milijona tujih turistov. Posledice pa že čutijo tudi izvozne predelovalne dejavnosti. Zato ni več vprašanje, ali bo koronavirus imel gospodarske posledice za Slovenijo, ampak samo še, kako hude bodo. Slovenija spada med države z največjim deležem mednarodne menjave v BDP, zato bi lahko bila v primeru širitve virusa po svetu tudi med gospodarsko bolj prizadetimi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije