NA KOŽO

Vzvratno do lovorike

Ko se bo poslovil še Rossi, bodo na tribunah in pred TV-zasloni izgubili vojsko navijačev.
Fotografija: MotoGP FOTO: David W Cerny, Reuters
Odpri galerijo
MotoGP FOTO: David W Cerny, Reuters

»Narobe svet!« se je čudil eden od znancev, ker je bila minulo nedeljo dirka formule 1 zanimivejša od preizkušnje v motoGP, kar sicer v zadnjih letih ni bilo pogosto. Običajno je prej obratno, tokrat pa so Lewis Hamilton, Max Verstappen, Sebastian Vettel & Co. na Hungaroringu dejansko uprizorili bolj razburljivo predstavo, do zadnjega držali v negotovosti navijače in glede tega močno zasenčili svoje kolege na dveh kolesih v Brnu.

Medtem ko je odločitev o zmagovalcu velike nagrade Madžarske padla šele v zadnjih krogih, potem ko se je Hamilton po izjemnem lovu s pomočjo uspešnejše Mercedesove strategije ob koncu na bolj svežih gumah prebil mimo dotlej vodilnega Verstappna in se odpeljal zmagi nasproti, na drugi strani velika nagrada Češke – vsaj kar zadeva boj za vrh – ni postregla pravzaprav z nobenim prehitevalnim manevrom. Marc Marquez si je spet zanesljivo pridirkal prvo mesto, potem ko je vodil od starta do cilja.

Španski motociklistični zvezdnik s svojo hondo s št. 93 drvi, kot da bi bil z drugega planeta. Preprosto je prehiter za vso konkurenco, da bi bilo lahko svetovno prvenstvo – kar zadeva bitko za lovoriko – zanimivo. Tekmeci mu niso kos. V skupni razvrstitvi ima tako Marquez po polovici odpeljanih dirk že zajetnih 63 točk naskoka, tako da je – podobno kot s slovenskim motokrosističnim asom Timom Gajserjem v MXGP – le še vprašanje časa, kdaj si bo zagotovil neulovljivo prednost pred zasledovalci in osvojil nov naslov prvaka. Že četrtega zaporednega in skupno šestega v kraljevski kategoriji cestnohitrostnega motociklizma! Njegova premoč je tolikšna, da bi ga, kakor se že šalijo tudi spremljevalci motociklističnih dirk, težko kdo ustavil na poti k skupni zmagi, četudi bi vozil vzvratno.

Če si pri formuli 1 že dlje razbijajo glave, kako bi preizkušnje naredili zanimivejše, bodo morali očitno nekaj ukreniti tudi odgovorni pri motoGP. In to čim prej, da ne bo prepozno! Ko se bo namreč poslovil še italijanski zvezdnik, že 40-letni Valentino Rossi, ki seveda ne bo mogel dirkati v nedogled, bodo na tribunah in pred televizijskimi zasloni izgubili še njegovo številno vojsko navijačev.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije