NA KOŽO

V Stožicah brez novega čudeža

Ko potegnemo črto, je treba priznati, da so bili Avstrijci boljši in so zato zasluženo zmagali.
Fotografija: Nogomet Slovenija:Avstrija. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Nogomet Slovenija:Avstrija. FOTO: Roman Šipić, Delo

Bolj ko se je tekma bližala koncu, bolj se je selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek živčno prestopal ob robu igrišča in kriče priganjal svoje izbrance. Tako nemirnega in na neki način tudi obupanega že lep čas nismo videli. Z glasnimi navodili je poskušal proti koncu nedeljskega obračuna z Avstrijo rešiti, kar se je še rešiti dalo, čeprav dogajanje na zelenici stadiona v Stožicah ni več ravno vlivalo kakšnega upanja. Barka se je že potapljala in prav nič ni kazalo, da se še lahko obdrži na površju.

Celo obrazna mimika glavnega in odgovornega v naši izbrani vrsti je na trenutke razkrivala, da niti sam ne verjame več v zasuk, s katerim bi Jan Oblak, Josip Iličić & Co. vendarle izničili zaostanek proti Avstrijcem in osvojili tako zelo pomembne tri točke v kvalifikacijski skupini G, s katerimi bi še ostali v igri za nastop na evropskem prvenstvu leta 2020. Toda novega čudeža ob severni ljubljanski obvoznici, kjer so – mimogrede – nedolgo tega na krilih navijačev blesteli slovenski odbojkarji, ni bilo.
Potem ko so naši nogometaši pred dobrim mesecem presenetili favorizirane Poljake in nato po izjemnem preobratu strli še odpor žilavih Izraelcev, so v domovini spet sprožili pravo nogometno evforijo, ki pa bo – kot je mogoče sklepati iz izkušenj – znova hitro splahnela. Septembrski veselici je na žalost sledila oktobrska žalostinka, po četrtkovi hladni prhi proti Severni Makedoniji v Skopju so torej Kekovi izbranci doživeli še nadvse boleč poraz proti severnim sosedom na razprodanem stožiškem stadionu, ki ga bodo s takšno predstavo, kot so jo prikazali na zadnjih dveh tekmah, težko spet tako kmalu napolnili.

Že res, da si je turški sodnik Cüneyt Çakir, ki sicer spada med uglednejše delivce pravice, privoščil nekaj večjih napak, toda roko na srce: treba je priznati, da so bili Avstrijci – ko potegnemo črto pod nedeljski obračun – boljši in so zato zasluženo zmagali. Slovenci so v seštevku preprosto pokazali premalo za končni uspeh, navsezadnje so v zadnjih dveh dvobojih dosegli le en gol, pa še tega iz enajstmetrovke.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije