KOMENTAR

Ukrotil sem kožo na obrazu

Kdo bi si mislil, da se bom s problematično kožo ukvarjal še pri skoraj 50 letih.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Prekleta koža! Na ta največji človeški organ sem bil jezen že kot najstnik, ko so se mi na obrazu pojavljali ne le mozolji, temveč večje bulice, ki so kvarile moj videz in počutje. Vsaj dve leti sem se otepal s to nadlogo, živahni najstniški koži takrat seveda ni pomagala prav nobena krema, še manj pa pametna prehrana, za katero te pri 13 seveda sploh ne briga kaj dosti.

FOTO: Guliver/Getty Images
FOTO: Guliver/Getty Images

In na to prekleto kožo sem bil jezen še pred letom, dvema. Kdo bi si mislil, da se bom s problematično kožo ukvarjal še pri skoraj 50 letih. A če ne drugega, lahko rečem, da imam pri teh letih še vedno najstniške težave. Vse sem poizkusil, da bi ukrotil nemirno kožo in bulice, ki niso klasični mozolji. Nobene fensi in drage kreme niso pomagale, niti ukinitev svinjskega mesa in čokolade na jedilniku ne. Ne smem pa pozabiti omeniti, da imam blago obliko rozace, nadloge, ki vpliva na kakovost kože, a se še vedno ne ve, kje tiči vzrok za rdečico in ojačane obrazne žilice, pri meni predvsem okrog nosu.

Zaradi rozace sem pazil, da se poleti nisem preveč nastavljal soncu, da nisem prepogosto zahajal v savno, ki tej nadlogi škodi, in da nisem obraza izpostavljal pretiranemu mrazu. Tu pa tam je kakšno mazilo za kratek čas le zaleglo, a na dolgi rok prav nobeno.


Pred dvema letoma pa sem povsem nepričakovano ugotovil, da mi zelo pomaga krema z glavno sestavino adapalen. Namreč, prijatelj si je pojav sarkomov (ti so posledica imunskega razpada organizma pri kožnem raku) med drugim blažil z močno kremo, ki vsebuje adapalen.

Ko sem v navodilih za uporabo prebral, da lahko v zelo blagih nanosih neposredno na prizadeti del kože na obrazu pomaga, sem mazilo uporabljal nekaj mesecev … in končno se je pokazal učinek. Koža se je počasi umirila, (bolečih) bulic je bilo vedno manj.

Sčasoma se je koža skoraj docela umirila, le še tu in tam se je pojavil kak večji mozolj, a se je z nanosom omenjenega mazila precej hitro (v sedmih do 10 dneh) umiril.

Adapalen v zmernih količinah in blagih nanosih zanesljivo pomaga, morda pa se mi je koža pri mojih letih vendarle umirila. Je bil že čas.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije